06/10/12 14:35
(http://www.klassa.bg/)

Борис Радулов, председател на Българската асоциация за изолации в строителството: Конструктивни промени в сградите може да оскъпят доста санирането

- Г-н Радулов, предстои началото на мащабна кампания за саниране на блокове, която се финансира по програма „Регионално развитие“. Как ще я коментирате?
- Започнахте с това, че кампанията ще е много голяма. Аз не мога да се съглася с това нещо, защото тя е голяма, но само в медиите. Парите са малко, общо 63 млн. лева, от които 50 млн. лв., като се добави и съфинансирането от хората, около 100 млн. лева ще бъдат наистина инвестирани в енергийно обновяване. Не са малко, но не са и много. Знае се бройката на жилищата, които имат нужда от енергийно обновяване, а тези, които ще се направят, са малко. Но идеята е добра. С изпълнението на проектите хората ще разберат смисъла и ефекта, който носи едно основно саниране. Моето мнение е, че не е правилен начинът, по който се подхожда към изпълнението на проектите, по-точно, че сградите трябва да са конструктивно здрави, за да се финансират с пари от програма „Регионално развитие“. Подобни проекти, изпълнявани например в Източна Германия, включват пълно конструктивно и енергийно обновяване. Там нещата са направени цялостно, без да се поставят предварителни условия. Но трябва да се отбележи, че по-голяма част от сградите са държавна собственост.
В България собствеността ще бъде проблем, защото е много раздробена. Освен това сградите, по които няма нерегламентирани промени в конструкцията, са малко. Това означава, че след като са направени техническите обследвания, може да се наложи преди санирането да се направи реновиране на сградата. Най-важно е да не се правят компромиси и да се подходи професионално, ако има проблеми, те да се видят, преди да е започнала работата по санирането, а не след това. При наличие на конструктивен проблем той ще трябва да се отстранява за сметка на етажната собственост, което означава, че съфинансирането от потребителите ще надвиши 50%.
Трябва да отбележим и още един проблем и това е бавното изпълнение на програмата. За нея говореше още Росен Плевнелиев, когато беше министър на регионалното развитие, а тя все още не е започнала да се изпълнява.

- По данни от ведомството към някои от процедурите бизнесът не е имал интерес и са извършвани повторно, как ще коментирате липсата на активност?
- Според мен така са изготвени условията за избор на проджект мениджърите, че икономически няма да им е изгодно. Всеки иска след положен труд да има съответната печалба. Ако няма достатъчно на брой потенциални етажни собствености и сгради, които да участват, те няма да могат да работят ефективно. Може би по-правилно би било, ако финансирането, което се отпуска, е по-голямо. Освен това управлението в момента е усложнено. Трябваше да се направят по-малко блокове, за по-кратко време и да се рекламира ефектът на енергийното саниране.

- Как бихте го определили вие?
- Подобряване на енергийната ефективност, намаляване на енергийните разходи при равни други условия за постигане на нормални температури за комфортно обитаване на жилищата през всички сезони. Това, което се говори за спестяване на пари от сметки за отопление, не е много точно казано, защото много хора не отопляват или охлаждат цялото си жилище. По груби сметки, ако се изолира цялата сграда със средствата, с които е отоплявана една трета от тристаен апартамент, ще може да се топли цялото жилище. Разходите ще паднат на тези хора, които сега си отопляват изцяло апартаментите, но такива са малко са съжаление. Много е трудно да се даде точна прогноза какво ще се спести, защото това зависи от санирането, което ще се направи. Искрено се надявам да бъдат направени обстойни енергийни обследвания, те да са коректни и да отговарят на изискванията на наредбите и енергийните норми. При тях е важно да се вземат под внимание дограмите, параметрите на ограждащите конструкции и да не се правят компромиси с вече подменените дограми. Инвестицията в саниране, отговарящо на всички енергийни норми, може да се върне за между 3 и 5 години.

- По предварителни изчисления около 10 хил. лева ще са необходими за качествено саниране на един средноголям апартамент, какви дейности ще могат да се финансират с такава сума и те достатъчни ли са за постигане на енергийна ефективност на жилището?
- Не трябва да се определя цена по този начин. Проект мениджърът, след като направи енергийното обследване, може да каже какви ще бъдат разходите. Сега коментарите са според направените разходи за саниране на други жилища, което не е правилно. Има нормативи, които регламентират процеса. Трябва специалистите да направят обследване и да дадат своите предписания и на тяхната база да се остойностят дейностите. Не е сериозно и професионално да се говори за суми. Фирмите, работещи в сектора, са професионалисти и могат да дадат коректните мерки, които трябва да се изпълнят.

- Различни са мненията за вече санираните апартаменти, каква е вашата позиция по този въпрос, трябва или не да се махат вече направени изолации?
- Има много некачествено изолирани площи, на повечето е поставена недостатъчно дебела изолация и много рядко има спазване на енергийните норми. Само обследване ще покаже какво е качеството на направеното саниране, дали е по-добре и икономически изгодно да се надгражда, или трябва да се свали и да се направи отново. Моето мнение е, че много хора са инвестирали неправилно парите си, без да се постига очакваният ефект.

- Има ли фирми, които предлагат по-ниски цени за сметка на качеството?
- Има много фирми, които предлагат качествени продукти, но те имат подизпълнители, от които зависи качеството на направа на изолацията. Най-важното е да има изготвен проект за саниране. Сега повечето собственици решават да направят изолация, купуват си и я слагат, а това не е правилно. Потребителите трябва да знаят, че за да има санирането нужния ефект, то трябва да има одобрен проект и да се следи дали той се спазва. Само тогава то ще е изготвено спрямо нормите за енергийна ефективност. Специалистите са добри и след като са направили предписание какво трябва да се направи, хората трябва да им се доверят. Освен това трябва да знаят, че дебелината на изолация, която се поставя, има много малък дял в инвестицията на цялостното саниране. Има други компоненти, които са фиксирани, като труда за поставянето, шпакловането, изравняването и др.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване