06/10/12 15:03
(http://www.klassa.bg/)

Китай се готви за първото пилотирано скачване в Космоса

Китай ще изстреля космически апарат до няколко дни, с който ще извърши първото си пилотирано скачване, съобщи АФП.
Мисията е част от плановете на Пекин да разположи своя постоянна космическа станция до 2020 г. Апаратът „Шънчжоу 9“ и ракетата носител вече са транспортирани до платформата за изстрелване в центъра „Цзюцюан“ в Северозападен Китай. Това ще е четвъртата пилотирана космическа мисия за Китай и първата от септември 2008 г. Предвижда се апаратът да бъде изстрелян най-късно до 17 юни. Очаква се трима астронавти да извършат скачването с модула „Тянгун 1“, който в момента е в околоземната орбита. През март китайските медии съобщиха, че с „Шънчжоу 9“ Китай може за първи път да изпрати жена в Космоса, след като няколко астронавтки се включиха в екипа, подготвящ се за първото пилотирано скачване.
Мисията предвижда след скачването двама от астронавтите на борда на „Шънчжоу 9“ да влязат в модула „Тянгун 1“, където да извършат научни експерименти. Един астронавт ще остане на борда на „Шънчжоу 9“ като предпазна мярка в случай на извънредна ситуация.
През ноември безпилотният апарат „Шънчжоу 8“ се върна на Земята, след като извърши две скачвания с модула „Тянгун 1“, който беше изстрелян през септември. Следващата цел на Китай е да разположи космическа станция в орбита, в която астронавтите да могат да живеят независимо в продължение на няколко месеца. Пекин планира да завърши 60-тонната пилотирана станция до 2020 г. На Китай беше отказано участие в Международната космическа станция – съвместен проект на 16 държави, след възражения от страна на САЩ, припомня Би Би Си.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване