06/10/12 14:55
(http://www.klassa.bg/)

Обама призовава Европа към решителни действия

В най-директното си изказване досега американският президент Барак Обама прикани Гърция да остане в еврозоната и оказа натиск върху европейските лидери незабавно да подкрепят банките си, преди кризата на Стария континент да се е задълбочила.
По време на пресконференция преди решаващите преговори в Европа през уикенда Обама заяви, че има опасност европейските проблеми още повече да отслабят прогнозите за американската икономика. Той също така повторно призова Конгреса да одобри предложенията му за създаване на работни места, които засега са в застой, но са част от предизборната кампания за втори мандат на президента. Обама настоя политиците в еврозоната да налеят капитал в слабите банки „колкото е възможно по-скоро“, като добави, че „европейските лидери обсъждат този въпрос и са поели в правилната посока“. Той също така призова лидерите от Стария континент да „изготвят рамка и визия за една по-силна еврозона, като включат по-задълбочено сътрудничество в областта на бюджетната и банковата политика“.
Финансовите пазари в САЩ и отвъд Океана се стабилизираха през последните няколко дни поради очаквания за бързи действия за рекапитализиране на испанските банки, като създадат по този начин предпоставка за спад, ако европейските лидери не се справят. Белият дом се притеснява от дълго време, че финансовата криза в Европа може да окаже влияние върху САЩ с потенциално сериозни икономически и политически последствия. Нови икономически данни в петък показаха, че американският износ към Европейския съюз е спаднал с 11% през април поради затрудненията на икономиките на континента.
Втората цел на Барак Обама бе да демонстрира на американските избиратели, че сериозно се е ангажирал да помага за разрешаване на кризата в еврозоната, както и да прехвърли част от вината за бавната американска икономика върху проблемите на Европа. Републиканците обвиниха президента за това, че хвърля вината както върху Европа, така и върху Конгреса за икономически проблеми, които според тях са следствие от неговата политика. „Бих помолил президента да спре да прехвърля вината. Не заради неблагоприятни развития в Европа или пък заради републиканците“, каза лидерът на републиканското мнозинство в Камарата на представителите Ерик Кантор. „Поради провалилите се политики за стимули и други въпроси от дневния ред малкият бизнес в страната не се разраства.“ Американски представители като цяло искаха да избегнат публични изказвания за дълговия проблем на Европа, като предпочетоха заобиколен подход. След пресконференцията Обама говори с френския президент Франсоа Оланд, за да обсъдят икономическото състояние на еврозоната. Но публичните забележки на Обама, отправени от Белия дом, имаха за цел да задържат напрежението върху Европа, което да подтикне към дръзки действия, а не към съпротива в някои части от континента.
„Това, което се опитахме да направим, е да сме конструктивни, да не формулираме изявлението си като упрек към тях или да им казваме какво да правят, а да им дадем съвет, отчасти базиран на собствения ни опит тук, след като успешно стабилизирахме финансовата ситуация“, каза той. „В крайна сметка обаче те ще трябва да вземат много от тези решения.“ Гръцките избиратели ще гласуват на 17 юни, а резултатите са определящи за това, дали нацията ще се придържа към условията на международното спасително финансиране, или ще излезе от еврозоната. Първото напускане на членка на валутното обединение може да предизвика нови финансови безредици в цяла Европа, особено в големи икономики под пазарно напрежение, като Испания и Италия.
Обама изрази съчувствието си към Гърция, която страда от покачваща се безработица и дълбока рецесия. „Виждаме, че гръцкият народ прави жертви, а европейските лидери разбират нуждата да осигурят подкрепа, ако Гърция избере да остане в еврозоната“, заяви той. „Но гръцкият народ също така трябва да признае, че проблемите му най-вероятно ще се задълбочат, ако реши да излезе от еврозоната.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване