06/10/12 14:32
(http://www.klassa.bg/)

От туристическия бранш предлагат да има 6, а не 14 района в страната

България да бъде разделена на 14 туристически района предвижда новият Закон за туризма, съобщи Иво Маринов, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма с ресор „Туризъм“, по време на международния икономически форум “Марица”, който се проведе в Пловдивския панаир, предаде радио "Фокус".
Предлагаме това да се направи така, че да се припокрие със сега действащите планови райони, които са шест. В цял свят са направени такива райони и ние тотално подкрепяме тази инициатива. Това заяви пред klassa.bg Витан Иванов от софийско туристическо бюро. Той добави, че са имали среща с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и на нея е било решено до 4 юни да бъдат предоставени предложенията за промени и допълнения в Закона за туризма. Сега се очакват резултатите от тези предложения дали са били взети под внимание и в каква степен.
Според промените членове на района могат да бъдат както отделни юридически лица, така и местни и регионални сдружения и общини на територията на съответния район. Близо 6 месеца след приемането и обнародването на Закона за туризма се предвижда да бъде направено обществено обсъждане за броя на регионите и тяхното наименование, заяви Маринов. Районирането ще се въведе на база проучване по показателите от сферата на икономически, екологични и демографски аспекти.
Районирането на страната по туристически показател няма да съвпада с административно-териториалното деление. Предназначението на туристически зони се прави само за целите на маркетинга и рекламата, добави Маринов. По думите му, волята на правителството е да има райони, организации и дестинации, които да се утвърждават. Самите туристически райони ще бъдат вписани в регистрите на МИЕТ. При наличие на средства ще се предвиди и бюджет, чрез който ще се подпомага дейността на районите. Тяхно задължение ще е да следят държавната политика и да работят финансирането им да е прозрачно и отчетливо. Промените предвиждат и създаването на нови неправителствени организации /НПО/, които, каквато е практиката в Европа, ще са свързани с конгресния туризъм. Към тях ще са вързани всички хотели и панаири за провеждането на такива събития, уточни заместник-министърът с ресор „Туризъм“.
До три седмици Министерството на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/ ще внесе в Министерския съвет Закона за туризма. До месец той трябва да бъде приет. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в курорта Слънчев бряг късно вечерта в събота, където беше даден старт на летния туристически сезон, съобщи БТА. Добрев съобщи, че на 14 юни отново е насрочил среща с представители на туристическия бранш, на която заедно ще обсъдят последните предложения за закона. Добрев каза, че намира комплекса в добър вид и подчерта, че за него е най-важното да има туристи. Според него руският пазар се развива много добре. Прогнозите са за 20 % ръст на руските летовници през тази година. Сто процента заетост на легловата база в курорта се очаква в края на юни и началото на юли, каза Елена Иванова, председател на Управителния съвет на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Стана ясно, че между 40 и 50 % е заетостта на легловата база в началото на сезона. Очаква се най-многобройни да бъдат немските, руските и английските туристи. Тази година очакваме повече туристи от Полша, Унгария и Чехия. Ще има много туристи и от Украйна и Беларус. Наблюдава се тенденция на завръщане на старите пазари, които сме имали преди години, допълни Иванова и каза, че забраната за тютюнопушене на обществени места няма да повлияе на сезона. Организатори по откриването на туристическия сезон бяха Съюзът на собствениците и "Слънчев бряг" АД.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване