06/10/12 16:50
(http://www.klassa.bg/)

РЗС иска нов закон за политическите партии

РЗС ще настоява за нов закон за политическите партии и започва политически консултации с тази цел. Това каза в неделя лидерът на партията Яне Янев.
Очаква се скоро РЗС да започнат консултации с ГЕРБ, със Синята коалиция и с независими народни представители. До края на юли този законопроект трябва да влезе в парламента, обяви още Яне Янев.
„В момента партийната система е ерозирана и е възможно всякакви субекти да се появят без обществото да може да разбере каква е тяхната цел. Важно да заздравим партийната и
политическата система“, каза лидерът на РЗС.
От партията на Янев предлагат всички партии, които на три поредни избора по пропорционалните листи за народни представители, общински съветници или евродепутати, са получили по-малко гласове, отколкото подписи са представили в ЦИК, да бъдат заличавани служебно от прокуратурата.
По този начин искаме да ограничим възможността партии фантоми да се появяват на избори, обясни Янев. Според него може да се помисли и за вдигане на изборната бариера за коалиции. Освен това в новия закон трябвало да има ясна дефиниция за политическа партия. Трябва да се ограничи възможността партии, които са под 4-процентната бариера, да получават субсидия, каза още Яне Янев. Според РЗС бариерата от един процент, при която партията има право на субсидия, трябва да се увеличи на два процента.
Янев потвърди, че бившият депутат от "Атака" Цвета Георгиева вече е равноправен член на УС и на националното ръководство на РЗС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване