06/10/12 15:02
(http://www.klassa.bg/)

Създадоха човешка кост от стволови клетки

Човешка кост от стволови клетки създадоха учените от израелския изследователски институт „Технион“, съобщи „Дейли телеграф“.
За целта са били използвани клетки от мастна тъкан. На учените им е бил необходим около месец, за да получат от стволовите клетки напълно оформена жива човешка кост, дълга няколко сантиметра. Първите клинични изпитания с пациенти ще бъдат извършени още тази година от израелската биотехнологична компания Bonus BioGroup, която работи заедно с учените върху технологията. Успешни трансплантации на кости, получени по този метод, вече са извършени върху животни. Проф. Авиноам Кадури, председател на научния консултативен борд на Bonus BioGroup, обясни, че приложението на костите от стволови клетки е огромно. „Използваме триизмерни структури, за да изработим кост с необходимата форма. Можем да „отгледаме“ такива кости в лаборатория и след това да ги трансплантираме в подходящия момент. Тъй като клетките са на самия пациент, не съществува опасност присадената тъкан да бъде отхвърлена“, обясни той.
Учените използват триизмерни образи на увредената кост, за да изработят „скеле“от специален гел с точната форма. След това те взимат от пациента мезенхимални стволови клетки – такива, които имат способността да се развият в най-различни видове клетки в организма. Стволовите клетки се поставят върху скелето, което се оставя в „биореактор“ - машина, която създава подходящите условия за клетките да се превърнат в кост. Учените работят и върху възпроизвеждането на меките хрущяли в края на костите, които ще са необходими, когато стане възможно произвеждането на цели кости в лаборатория, обясни проф. Кадури.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване