06/11/12 16:04
(http://www.klassa.bg/)

1000 специализации у нас ще се финансират от ЕС

Над 1000 специализации у нас ще се финансират чрез средства от Европейския съюз от тази седмица, съобщи здравният министър Десислава Атанасова в Пловдив. Наредба 34 за специализациите е вече готова, изпратена е за публикуване в Държавен вестник. От тази седмица вече ще е възможно младите лекари да специализират по европейска програма – ОП „Развитие на човешките ресурси”. Програмата е съвместна на Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика. По този начин България ще е първата държава в Европа, която използва този метод на финансиране и по този начин ще накара младите лекари да останат тук, каза министър Атанасова. По думите й това е неин приоритет и е изключително важно нещо за системата на здравеопазването.
Здравният министър коментира и законодателните промени в Закона за държавния служител и администрацията. Според нея промените, които са заложени, са добри за служителите в министерствата и ще дадат възможност те да бъдат добре финансирани и да бъдат по-близо до хората.
Екипи на „Спешна помощ“ от вътрешността на страната ще бъдат насочени към Черноморието по време на курортния сезон, ако има нужда, съобщи още здравният министър Десислава Атанасова. Идеята се обсъжда в момента в Министерството на здравеопазването, съобщи министърът. В момента се получават справки от големите морски центрове като Бургас и Варна дали има нужда от допълнителна помощ.
Здравният министър се съгласи с идеята да се дават пари на болниците спрямо пациентите. Министърът на здравеопазването каза, че не възразява най-накрая да проработи принципът „Парите следват пациента”. Според нея там, където пациентът е избрал да се лекува и според това какво качество предлага едно лечебно заведение, именно то трябва да получава достатъчно финансови средства.
Според здравния министър от принципа „Парите следват пациента“ няма да бъдат ощетени дори малките болници. Има много малки лечебни заведения и общински болници, в които качеството на медицинската помощ е на високо ниво и те и в момента обслужват своите пациенти. Не всички общински болници са на дъното, те и в момента работят добре и имат голям брой пациенти, каза Атанасова.
Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова посети Университетска болница „Свети Георги” в Пловдив и откри първия в страната ангиограф, последен клас.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване