06/11/12 17:46
(http://www.klassa.bg/)

Балкански лидери бойкотираха встъпването в длъжност на сръбския президент

"Бойкотирането на церемонията по встъпването в длъжност на Томислав Николич е отношение към Сърбия, а не към президента”. Това заяви лидерът на социалистите Ивица Дачич по повод церемонията в понеделник в сградата на президентството в Белград, като сред официалните гости липсваха държавните глави на повечето балкански държави, съобщават сръбски медии. Това бе предизвикано от резките изказвания на новоизбрания президент, който отрече избиването на почти 8000 босненски мюсюлмани край Сребреница да е геноцид. Гафът предизвика остри реакции сред редица от балканските му колеги. Николич лично се е обадил миналата сряда на председателя на президентството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович, но той е отказал поканата за събитието, съобщава Танюг. Бойкот на събитието бе оказан и от Словения и Хърватия, която осъжда освен коментарите за Сребреница, така и репликата, че източнохърватският град Вуковар реално е сръбски. На церемонията отсъства и македонският им колега - Георге Иванов, но той каза, че ще се срещне с Николич по време на работна конференция в Белград следващата седмица.
От българска страна имаше представител на външно министерство, но не и президентът Плевнелиев.
Събитието все пак бе уважено от президента на Черна гора Филип Вуянович и на Република Сръбска в Босна и Херцеговина Милорад Додик. ЕС изпрати комисаря по разширяването Щефан Фюле, който заяви, че "желае добрите отношения на ЕС и Сърбия да продължат".
На 14 юни Николич ще посети Брюксел, където ще повдигне въпроса за стартирането на предприсъединителните преговори. Той ще попита директно и дали ЕС настоява Сърбия да приеме независимостта на Косово като условие за членство на страната в общността. Очаква се също сред обсъжданите теми да са 24-те приватизационни сделки, за които Европейската комисия изказа своите възражения поради подозрения в корупционни схеми, довели до загуба на между 500 и 600 млн. евро.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване