06/11/12 17:33
(http://www.klassa.bg/)

"Булгаргаз" иска природният газ да поскъпне с над 15% от 1 юли

Природният газ да поскъпне с 15,73% от 1 юли тази година, поиска „Булгаргаз“ в заявлението си до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), депозирано чрез Българския енергиен форум във вторник. Газовото дружество настоява цената на синьото гориво да скочи със 109,95 лв. за 1000 кубически метра и от 699,10 лв. да достигне 809,05 лв. на кубик без ДДС и акциз.
Държавната компания сочи три причини за поскъпване на синьото гориво. Първата е ръстът на курса на долара през второто тримесечие на 2012 г. до цена 1,477 28 лв. за 1 долар. А също така очакваните по-високи котировки през третото – 1,551 58 лв. за долар. Втората причина е „несбъдването на параметрите от доклада на ДКЕВР при определяне на цената на газа за второто тримесечие и реално необходимостта от по-високи приходи от получените при прилагането на утвърдената цена от 699,10 лв. за 1000 куб. м без ДДС и акциз“, пише още в съобщението, качено на сайта на дружеството. Третата причина е необходимостта да се натрупа и съхранява резерв от 148,5 млн. куб. метра газ в хранилището в Чирен за следващия отоплителен сезон. „В случай че това бъде отложено (което би увеличило риска за доставките през зимата на 2013 г.), пределната цена би била 766,73 лв. за куб. метър без акциз и ДДС“, предупреждават от газовия монополист.
„Увеличаването на цената на природния газ ще се отрази зле на българската икономика“, заяви за „Класа“ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал у нас. Той изрази надежда, че ДКЕВР няма да приеме ръстът на цената на синьото гориво да е толкова висок. Велев каза още, че асоциацията ще обяви своята позиция на общественото обсъждане на искането на „Булгаргаз“. „Ако цената е еднаква за всички, това не води до загуба на конкурентоспособност. Проблемът е, че в нашата страна цената на газа не е сред ниските. А увеличението й е съпроводено с ръст на електроенергията. В условията на възобновяващата се криза това не е никак добра новина за българския бизнес“, категоричен е председателят на асоциацията на индустриалците. Той прогнозира, че следващото тримесечие ще станем свидетели на още по-слабото представяне на българската икономика.
„Защо, след като цената на природния газ се контролира от ДКЕВР по определена формула, никой не я е виждал“, попита Велев. Той потвърди предложението на асоциацията държавният регулатор да публикува всяка седмица прогнозната цена на синьото гориво на база на курса на долара и цената на суровия петрол. Така според него бизнесът ще е наясно дали предстои поскъпване или не и ще взема информирани решения за своето бъдеще.
От „Булгаргаз“ предупреждават, че в новата, по-висока цена не е включен „недовзетият приход на компанията от предходни периоди“. И припомнят, че през 2011 г. дружеството е отчело загуба в размер на 73,2 млн. лв., а през 2010 г. - 37,392 млн. лв. Тогава правителството реши да не вдига рязко цената на природния газ, за да не бъдат изправени пред фалит българските производители. Държавната фирма предупреждава също, че „оперативната загуба към 30 април 2012 г. е в размер на 101,821 млн. лв.“.
Само от начисляването на ДДС цената на природния газ ще скочи с 161,81 лв. и ще достигне 970,86 лв. за кубик. Отделно от това от 1 юни тази година върху синьото гориво се начислява и акциз, който е 10 стотинки на гигаджаул за природен газ за стопански нужди. Без налог е само синьото гориво за битови нужди.
Обещаното от „Газпром“ поевтиняване от 1 април се отлага за 15 ноември тази година, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на балкански енергиен форум в „Радисън“ в понеделник. Тогава е крайният срок за подписване на окончателното инвестиционно решение на нашата страна за газопровода „Южен поток“.
„По „Южен поток“ все още има отворени въпроси между акционерите. В момента уточняваме тези отворени въпроси. Когато подпишем окончателното инвестиционно решение на 15 ноември, ще получим отстъпката от 11,1%, която ще бъде изчислявана от 1 април 2012 г.“, обясни министърът. По думите му разликата между цената, на която купуваме синьо гориво сега, и тази, която ще получим в резултат на отстъпката на „Газпром“, формира сума, равна на 115-120 млн. долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване