06/11/12 15:36
(http://www.klassa.bg/)

„Вампирът“ от Созопол е изложен в Националния исторически музей

При засилени мерки за сигурност и за голямо облекчение на созополските бабички скелетът на "вампира" беше пренесен в неделя в Националния исторически музей, съобщи Божидар Димитров, директор на НИМ. Погребението на мъж, ритуално побит с железен кол в гърдите, бе открито преди няколко дни в Созопол. Археолозите смятат, че останките са на около 800 години. Според археолозите най-вероятно става дума за "интелектуалци", смятани през Средновековието за вещери и често пробождани с кол, за да бъдат ритуално "обезсилени".
За находката в Созопол писаха и редица големи световни медии, сред които агенция АФП, Би Би Си, "Дискавъри нюз", "Вашингтон пост", "Фокс нюз", руски и балкански медии.
В София скелетът ще бъде изследван от изтъкнатия антрополог проф. Йордан Йорданов.
Останките ще бъдат обеззаразени и подредени в специална витрина.
Най-вероятно за идващия уикенд посетителите на музея ще могат да видят това странно свидетелство за вярванията и суеверията на нашите предци, съобщи Божидар Димитров.
"На тези, които се страхуват вампирът да не донесе нещастия на София и на софиянци, ще отговорим, че той е обезопасен чрез пробождането с железен кол още през Средните векове.
В този смисъл той е по-малко опасен и от утилизиран снаряд", каза Божидар Димитров.
В Националния исторически музей са постъпили искания от продуценти от Би Би Си- История и РТВ-Русия за заснемане на телевизионни филми за находката, заявяват още от НИМ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване