06/11/12 23:30
(http://e-vestnik.bg/)

Езикът на уважението или що е то ненасилствена комуникация

Ненасилствена комуникация е практически метод, създаден от американския психолог д-р Маршал Розенберг, разработен в най-добрите традиции на хуманистичната психология. Може да се каже, че е и начин на живот, чиито корени идват от философията на Махатма Ганди за ненасилие.

ННК предлага ясен и ефективен модел за общуване, базирано на сътрудничество, съзнателни избори и взаимно разбиране. Негова цел е да повиши способността ни да вдъхваме съпричастност у другите и да реагираме съпричастно. Този подход към общуването поставя ударение върху състраданието като мотиватор за действията ни, а не върху страха, вината, срама, обвиненията, конкуренцията, заплахата или налагането на наказания.

Методът се базира върху  преформулиране на начина, по който се изразяваме и по който изслушваме чрез фокусиране на съзнанието върху наблюдението, чувствата, потребностите и молбите. Обучените в Ненасилствена комуникация развиват способност да правят внимателни наблюдения  и - без да дават оценки и да поставят диагнози - да определят поведенията и обстоятелствата, които оказват влияние върху тях.

Те се научават да се вслушват в собствените си вътрешни потребности и в потребностите на другите, както и да идентифицират и ясно да изразяват своите искания в дадения момент. Чрез акцента върху ефективното общуване – със себе си и с другите – Ненасилствената комуникация поражда уважение, внимание и емпатия и провокира взаимен стремеж към общуване, освободено от агресия.

Методът може успешно да бъде адаптиран и въведен в практиката при индивиди и институции, произхождащи от различна културна среда. Опит в това отношение имат държави като Швеция, Швейцария, Италия, Германия, Дания, Белгия, Австрия, Малайзия, Индия, Великобритания, Холандия, Австрия, Франция, Канада, САЩ, Израел, Ирландия, Русия, Руанда, Бурунди, Нигерия, Сърбия и Хърватия.

В България този метод придобива все по-голяма популярност. Излизат книги на тази тематика - “Общуване без агресия” от Маршал Розенберг и „Езикът на уважението” от Сура Харт и Виктория Киндъл Ходсън.

Една от преводачката на книгата „Езикът на уважението” (ИК „Кръгозор”) е Емилия Илиева-Крайнова, която се обучава в методиката на Ненасилствената комуникация (ННК) през 2005 г. и оттогава посвещава част от енергията си на разпространението на метода в България - чрез семинари за личностно развитие, обучения за ученици и учители, отворени лекции, срещи с родители и занимания за деца в Communication Аcademy.

Самата Емилия разяснява принципите на ННК: „Зад всяка емоция, която преживяваме, трябва да търсим потребността, която се крие зад нея. Преживяването на позитивни емоции означава, че нашите потребности са удовлетворени. И обратно - негативните емоции означават, че значими за нас неща не се случват, потребностите ни като живителна сила за нас не са удовлетворени.

Свързването на емоциите с потребностите ни е сърцевината на ННК. От гледна точка на емоциите този процес позволява емоциите да бъдат завършени. Емоциите като вестоносци са доставили посланието за потребността, която ги е провокирала. По този начин са събудили в нас някакво ново разбиране за ситуацията или по-дълбоко осъзнаване за личните ни потребности и след това са свободни да си отидат.

В крайна сметка този вид работа с емоциите позволява да сме емоционално здрави. Защото друга моя любима фраза е: „Потиснатите емоции не изчезват”. И както сигурно всички вече знаем, за редица болести на тялото корените са в неизразените негативни емоции, които се натрупват в нас като рушителна сила. И това да зачитаме емоциите си и да чуваме или намираме посланията, които носят, е проява на отговорност за собственото ни здраве и благосъстояние”. Следва откъс от книгата.

Езикът на уважението

Сура Харт, Виктория Киндъл Ходсън

Предлагаме ви тази книга с убеждението, че отглеждането на деца е най-важната, най-възнаграждаващата, но и най-изискващата дейност, която някога сме имали като човешки същества. Като акцентира върху създаването ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване