06/11/12 14:46
(http://www.klassa.bg/)

Задължителното имуществено застраховане няма да реши проблемите

Задължителното имуществено застраховане няма да реши всички проблеми. Подобна мярка няма да проработи, ако на нея се гледа като на начин да се премести рискът от държавата върху застрахователите. Това заявиха от Асоциацията на българските застрахователи на пресконференция в понеделник. Според тях въпросът е много сериозен, за да бъде обсъждан популистки, и трябва да се дискутира със специалисти. Според Коста Чолаков, зам.-председател на асоциацията, мненията в бранша дали има нужда от задължителни полици или не са разнопосочни. Той призова да се направи мащабно проучване на чуждия опит, за да може да се намери най-правилният модел за застраховане в страната ни.
Като цяло от асоциацията смятат, че задължителният характер на застраховането срещу катастрофични рискове ще премахне всякакви стимули за вземане на превантивни мерки.
Председателят на АБЗ Данчо Данчев коментира, че по принцип секторът настоява да се спазва доброволният принцип на застраховането и той ще се наруши с въвеждането на задължението да се застраховаме. Данчев съобщи, че до момента никой от властта не е потърсил официално диалог с бранша, за да бъде обсъдена идеята на регионалния министър Лиляна Павлова застраховките срещу земетресение да станат задължителни. Тя направи предложението и го постави в публичното пространство като тема за дискусия след голямото земетресение в Перник. Данчев съобщи, че след труса са заведени около 3100 щети по обществени и частни сгради предимно в Перник и София, за които ще бъдат изплатени близо 5 млн. лева. Така реално всеки ще получи около 1500 лв.
Застрахователите разкриха, че много сгради в центъра на столицата се застраховат на по-ниска от реалната цена на имота, и дадоха пример с някои държавни агенции и училища, които са със сключени договори за по 200-250 хил. лв., а реалната им стойност е милиони.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване