06/11/12 17:12
(http://www.klassa.bg/)

ИАТА: Печалбата на авиопревозвачите пада до 3 млрд. долара през 2012 г.

Очаква се 3 млрд. долара да е общата печалба на авиопревозвачите за 2012 година, съобщи Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА). За сравнение през 2011 г. тя е 7,9 млрд. долара. Според прогнозите маржът на печалбата тази година ще е едва 0,5%. По данни на организацията се отчита по-голям ръст в търсенето на услугата спрямо първоначалните прогнози и спад в цената на петрола, което влияе положително за повишаване на рентабилността в сектора. Това обаче не може да компенсира негативното влияние на задълбочаващата се в Европа дългова криза. Това е и причината прогнозите да са негативни, за влошаване и щети на икономическия растеж в авиосектора.
2012-а ще бъде втора поредна година на спад на възвръщаемостта, след като печалбите на авиопревозвачите достигнаха своя връх през 2010 година до 15,8 млрд. долара и марж от 2,9%.
Единствено прогнозите за развитие на превозвачите от Северна и Латинска Америка се подобряват спрямо очакванията на ИАТА от март тази година. Перспективите за африканските превозвачи остават непроменени. Но очакванията за компаниите от Европейско, Азиатско-Тихоокеанския регион и Близкия изток е понижена, като се предвижда загубите да достигнат 1,1 млрд. долара (през март прогнозите бяха за 600 млн. долара).
„Въпреки че авиокомпаниите са изправени пред общите предизвикателства на високите цени на горивата и икономическа несигурност, регионалната картина е разнообразна“, коментира Тони Тейлър, генерален директор на ИАТА. По думите му за авиофирмите в Северна и Южна Америка се виждат добри перспективи за 2012 г., а бизнес средата за европейските въздушни превозвачи се влошава бързо, което води до значителни загуби.
Основен двигател на рентабилността в авиосектора е ръст в световния БВП, като прогнозите за тази година са той да достигне 2,1%. Това все още е по-бавен растеж в сравнение с миналата година. Исторически погледнато, въздушният транспорт е търпял загуби (на глобално ниво), когато ръстът на световния БВП пада под 2,0%.
Очаква се ръст на пътникопотока до 4,8% през втората половина на годината, сочат данните на ИАТА. Прогнозите в края на първото тримесечие бяха за увеличение от 4,2 на сто. Прогнозира се превозените пътници да достигнат до 2,966 млрд. души тази година, като миналата година техният брой беше 2,835 млрд. Търсенето на карго превози остава слабо след резкия спад през 2011 година. По данни на асоциацията слабата европейска икономика ще се отрази негативно на бъдещото развитие на сектора. Очакванията са 47,8 млн. тона товари да бъдат транспортирани по въздуха тази година. Те остават почти непроменени спрямо миналата, когато бяха превозени 47,7 млн. тона.



Необходимо е глобално решение за въглеродните емисии на авиацията


Трябва да се направи глобално споразумение чрез Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) за отделяните въглеродни емисии от самолетите, съобщава ИАТА. „За да отговарят на нашите амбициозни цели, ще се нуждаем от глобално съгласуван подход, обхващащ области на технологиите, операциите и инфраструктурата, както и положителни пазарноориентирани мерки“, твърди Тони Тейлър, генерален директор на ИАТА. Според него Европа едностранно включва международното въздухоплаване в схемата за търговия на емисиите от 2012 г., което създава раздора в сектора, когато той се нуждае от хармония. В момента ИКАО работи по четири варианта за единна и всеобща пазарна мярка за въглеродни емисии в международната авиация. Те предвиждат глобална задължителна схема за прихващане, обща схема за търговия с емисии, глобална задължителна схема за прихващане с допълнително набиране на приходи и единна схема, базирана на ефективността на сектора. Тези опции са разработени за разглеждане от Съвета на Международната организация за гражданска авиация на следващото му събрание през есента на 2013 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване