06/11/12 17:51
(http://www.klassa.bg/)

МОСВ обяви три нови защитени територии

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова обяви три нови защитени територии с предмет на опазване на растителни видове от национално значение. Това са: „Голо бърдо – находище на муховидна пчелица” до с. Червена могила, община Радомир, „Находище на балканско часовниче” до с. Логодаж, община Благоевград, и „Жингов бряст” до с. Гайтаниново, община Хаджидимово, съобщиха от екоминистерството. Предложенията за обявяване на трите защитени територии, както и необходимите проучвания са направени в рамките на проекта „Изграждане на мрежа от защитени територии за опазване на растенията в България”, който МОСВ изпълнява съвместно с Института за биологично разнообразие и екосистемни изследвания към БАН. Проектът е с продължителност 42 месеца и е насочен към опазване на уникални за България видове, повечето от които „редки” и „застрашени”.
От началото на годината са обявени общо 13 нови защитени територии и е увеличена площта на други две съществуващи такива, с което броят на защитените територии в България е достигнал 965, а общата площ на мрежата от защитени територии е увеличена с 372 хектара, като покриват приблизително 5.3% от територията на страната. До края на 2012 г. предстои да бъдат разгледани още над 30 предложения за нови защитени територии.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване