06/11/12 15:42
(http://www.klassa.bg/)

ПАСОК заговори за „преразглеждане“ на споразуменията с кредиторите , СИРИЗА иска анулирането им

Лидерите на ПАСОК Евангелос Венизелос и на Демократичната левица в Гърция Фотис Кувелис излязоха с призиви за създаване на правителство на националното единство след изборите на 17 юни, което да преразгледа споразуменията с кредиторите за гръцкия спасителен план, да облекчи натиска върху ударената от рецесия страна и да я задържи в еврозоната. В неделя и Венизелос, и Кувелис представиха сходни програми за управлението на страната след новия вот, съобщи в. „Катимерини“.
Бившият финансов министър Венизелос предлага бъдещото „национално отговорно правителство“ да предоговори някои болезнени срокове на двете спасителни споразумения.
Той е изпратил предложение от 8 точки на лидерите на останалите партии, в това число консервативната „Нова демокрация“ и радикалната лява коалиция СИРИЗА, класирали се на първо и второ място на изборите на 6 май. Планът настоява за смекчаване на споразуменията по спасителния план и за удължаване на периода за фискално уреждане от 2014 г. на 2017 г.
Планът предвижда също нов диалог за необходимите структурни реформи, нова социална система за облагане и актуализирана програма за инвестиции и растеж.
Също в неделя лидерът на Демократичната лява партия Фотис Кувелис обяви пред медиите подобен план от 7 точки за създаване на „прогресивно правителство на единството“.
„Гръцкият народ не може да понесе по-нататъшни мерки за икономии, предоговарянето на меморандума е реалистично“, каза Кувелис. Той отхвърли идеята за анулиране на споразуменията , което може да доведе Гърция до банкрут и излизане от еврозоната и също говори за „постепенно дезангажиране чрез преговори до 2017 г“.
В същото време лидерът на коалицията от леви радикални партии СИРИЗА Алексис Ципрас заяви, че ако на изборите на 17 юни спечелят властта, твърдо ще отменят кредитното споразумение с ЕС и МВФ. „Да отменя вътрешни закони на суверенна държава е неоспоримо право на всяко ново парламентарно мнозинство. Това е европейско демократично завоевание, от което не възнамеряваме да се отказваме едностранно“, каза Ципрас в Кавала, цитиран от гръцките медии. „Къде се е чуло унищожаването на цял народ и гибелта на една страна да са условие за членството ѝ в еврозоната?“, попита Ципрас. Социологическите проучвания дават на СИРИЗА равни шансове за спечелване на изборите с дясната „Нова демокрация“. Очаква се и на 17 юни, както бе и на 6 май, нито една партия да не получи парламентарно мнозинство, за да състави сама правителство.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване