06/11/12 17:28
(http://www.klassa.bg/)

Розопроизводителите искат ясни правила в сектора

Целият процес от отглеждането на розите през преработката в дестилерии и търговията с розово масло трябва да бъде обхванат от закон, а не само да се създава стандарт за качеството на маслото. Това коментира за „Класа“ Димитър Кунов, управител на държавна лаборатория „Българска роза“, по повод изказването на земеделския министър Мирослав Найденов пред Дарик радио, че трябва да се създаде стандарт за розовото масло и закон за розата и розопроизводството. Шефът на лабораторията припомни, че до 1948 г. е имало български закон за розата и още през 1928 г., точно заради проблем с качеството на розовото масло, е създадена държавната лаборатория. След края на Първата световна война от чужбина идват оплаквания, че качеството на гюловото ни масло рязко спада заради разни смеси в него. В резултат с царски указ към най-голямата българска земеделска кооперативна банка се създава държавна лаборатория, но пък тогава България е била градината на Европа, обясни Кунов. Според него в бъдещия закон трябва да се въведе регулация на целия процес, както и да предвиди подпомагане на производителите.
Това потвърди и Димитър Стефанов, производител на етерични масла, екстракти и хранителни добавки, когото заварихме в Ню Йорк в навечерието на откриване на международна конференция за професионалисти. Там той ще представя свои продукти от розово масло. „В закона трябва да има регулация какво, как и кога се правят нещата в този бизнес“, заяви за „Класа“ той. По думите му трябва да има регулация за бизнеса и спазването на добри практики, които са били изградени в годините, но в момента по една или друга причина не се спазват. „Би било добре да се помисли за създаване на предпоставки за подпомагане на розопроизводството чрез специализирани субсидии от Европейския съюз, тъй като в момента основната част е ръчният труд, който не може да бъде заменен, а нивата на заплащане са такива, че скоро ще започне да създава проблеми на производителите“, подчерта Стефанов. Той обясни още, че от няколко години е в ход регистрацията на българското розово масло в ЕК и че в момента тече финалната проверка от Брюксел.
Има антагонизъм между производители на розов цвят, преработватели и търговци, твърдят хората от бранша. От няколко години върви тенденция на повишаване цената на розовия цвят. Докато преди 2 г. ароматната суровина се търгуваше по 1,40 лв.-1,50 лв. кг, което бе под себестойността й и тогава много производители се отказаха, през миналата година цената се повиши до 1,70 лв. -1,80 лв. за кг. Тогава розопроизводителите получиха глътка въздух, а тази година цената варира дори между 2,40 лв. и 3 лв. за кг. Така основните пари отиват в производителите на розов цвят, докато през миналата година - в търговците. Кой ще изплува следващата година, никой не смее да гадае и затова от бранша настояват да се въведе държавна регулация. Още повече че себестойността на розовото масло е висока и вероятно ще достигне до 6 хил. евро през тази година. Ще припомним, че преди три години цената на гюловото масло бе 4000 - 4500 евро за кг, което означава 35% ръст за 3 години.
Задължително е да има преки плащания за качествен розов цвят, за да се урегулира предлагането на розов цвят, заяви шефът на държавната лаборатория. Той обясни, че ако има слаба година, много от розопроизводителите ще откажат да работят градините, а поне 3 години са необходими на една розова градина, за да стане икономически рентабилна. „Дори 20-30 ст. да се дават на розопроизводители, те после ще се върнат във фиска, защото ще се остойностят чрез качествения розов цвят“, заяви Кунов. Той обясни, че така дестилериите ще издават определен документ за количеството и качеството на купения цвят и така ще се обложи и сивата икономика.
Всъщност идеята на земеделския министър Мирослав Найденов съвсем не е нова. Още преди 2003 г. към агроминистерството е била създадена комисия, която да подготви подобен закон, но вероятно друго лоби е надделяло тогава и работата по текстовете е прекратена.
В Турция, нашия основен конкурент в производството на розово масло, има държавна регулация, въпреки че и там е пазарна икономика. В южната ни съседка съществува държавна регулация чрез определяне на средна изкупна цена на розовия цвят. А както се оказва, и производителите на розов цвят в България, и собствениците на дестилерии се стремят към регулация, което означава, че трябва да има черно на бяло разписани правила.



Ръст от 20% на розовото масло през 2012 г.


Тази година се очаква с около 20% повече розово масло да бъде произведено в сравнение с миналата. По данни на института по розата в Казанлък произведените количества ще достигнат 1,5 тона, което е с 300 кг повече от предходната година. Очакванията са до средата на юни реколтата да бъде прибрана. Розопроизводители от Казанлъшко вече обявиха, че очакват добив средно до 400 кг розов цвят на декар. Изкупната цена на килограм розово масло тази година пък се очаква да достигне около 6000 евро. “И в този закон, както в закона за виното, ще заложим стандарт, за да бъде защитен етикетът на България. Тя се свързва с розата и розовото масло”, разясни плановете министър Мирослав Найденов и все пак призна, че “трудно ще направим българския парфюм, който ще пребори френските аромати”.
Основните производители на розово масло в момента са България и Турция, които годишно произвеждат общо 2,5-3,5 тона. Други производители с далеч по-малки количества са Ирак, Иран, Мароко, Алжир. Обикновено дестилираните количества се продават в рамките на няколко месеца и не остават преходни остатъци.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване