06/11/12 18:12
(http://www.klassa.bg/)

Ски-съоръженията в Банско нямат негативен ефект върху природата

Ски-съоръженията в Банско нямат негативен ефект и не са заплаха за изключителната стойност на Национален парк „Пирин“ като обект от световното природно наследство.
Това e основната констатация в доклада на Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО и Международния съюз за консервация на природата, получен от националната коалиция „ Природата за хората и регионите”.
Заключението е след извършени проверки на място през октомври 2011 г. от специална мисия начело с ръководителя на Центъра за световно наследство Кишоре Рао и Стиг Йохансон от Международния съюз за консервация на природата. Тяхната задача бе да оценят състоянието на обекта и да дадат своите препоръки към 36-ата сесия на ЮНЕСКО, която ще се проведе в Петербург от 25 юни до 5 юли.
В доклада се казва още, че подмяната на съоръжения е била извършена по подходящ начин и не е повлияла негативно на обекта. Мониторинговата мисия бе извършена по сигнал на зелени неправителствени организации /НПО/, които твърдяха, че направената подмяна на ски-съоръженията в ски-зона Банско са увредили Национален парк „Пирин“ и това е основание за вписването му в списъка на застрашените обекти на ЮНЕСКО. Участниците в мисията проведоха срещи в Министерството на околната среда и водите /МОСВ/, с кметовете от региона, с НПО. С този доклад се слага край на продължилите почти 12 години спекулации и опити за компрометиране на най-известния ни ски-център Банско, се казва още в съобщението на "Природата за хората и регионите".

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване