06/11/12 17:43
(http://www.klassa.bg/)

Франция: Левицата печели при рекордно ниска избирателна активност

Левицата във Франция (Социалистическата партия, Левият фронт и Зелените) получи 46,77% от гласовете на първия тур на парламентарните избори, предадоха АФП и “Фигаро”. Десницата получи 34,07% (Съюз за народно движение и съюзниците им), а Националният фронт - 13,6%, сочат данните на Министерството на вътрешните работи. Избирателната активност бе рекордно ниска за цялото съществуване на Петата република. Само 57,23% от французите се явиха в неделя пред урните. Премиерът Жан-Марк Ейро и петима от министрите от правителството му – Лоран Фабиус, Викторен Лурел, Делфин Бато, Бернар Казньов и Фредерик Кювийе, бяха избрани на първия тур. Общо 26 от 34 министри се състезаваха на парламентарните избори.
Очаква се на втория тур на 17 юни Социалистическата партия да получи абсолютно мнозинство с 293 до 323 места в Националното събрание, показва проучване на Opinionway. Съюзът за народно движение ще има 218-248 места. Зелената партия - 15 до 20, Левият фронт - 13-18. Националният фронт на Марин льо Пен и Демократичното движение се очаква да получат по 0-2 места. По този начин съотношението в Националното събрание ще бъде в полза на левите сили, с 321-361 места, спрямо 218-250 места за десницата. Данните се основават на екзитпол в неделя с участието на 7090 избиратели.
Бившият премиер Франсоа Фийон от Съюза за народно движение обаче отхвърли наличието на “розова вълна”, цитиран от “Кроа”. Той обеща, че неговата партия ще поддържа кандидатите си навсякъде, където е възможно, и ще разгледа случай по случай резултатите от областите, където не е достигнала до втори тур.
“Предвид резултатите от неделя, изглежда, че мнозинството ще бъде постигнато без Левия фронт”, заяви френският външен министър Лоран Фабиус. “Ако Левият фронт иска да ни даде гласовете си, очевидно ще приветстваме това”, уточни той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване