06/12/12 17:02
(http://www.klassa.bg/)

Въвеждат продуктова такса за всички найлонови торбички

Продуктова такса за всички найлонови торбички се очаква да приеме правителството в сряда. Разпоредбата за заплащане на продуктова такса ще влезе в сила от 1 октомври тази година. Изключение правят само торбичките, отговарящи на изискванията към опаковките, които се оползотворяват чрез компостиране и биологично разграждане.
След двумесечни опити да се организира среща между Българска асоциация полимери /БАП/ и Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ ведомството отказа среща с бизнеса. Преди приемането на подготвения текст на наредбата не е направена ефективна оценка на въздействието и са допуснати много пропуски, се казва в съобщение до медиите от вторник, разпространено от БАП. Не са отчетени научните изследвания, правени в други държави, за въглеродния отпечатък върху природата, който оставят различните видове торбички – полимерни и хартиени. От БАП считат, че наредбата ще засили сивия сектор и ще намали конкурентоспособността на българските фирми, ще се създадат значителни неудобства в търговията на дребно и в ежедневния живот на хората и ще бъдат закрити много работни места.
От бранша предлагат действащата наредба да не се променя, докато на европейско ниво не се намери общо решение - Европейската комисия предстои да публикува Зелена книга за стратегията за намаляване на отпадъците от пластмаси. БАП настоява да се освободят от такси торбичките, които са произведени от рециклиран материал, да се насочат усилията към ефективност на системата за разделно събиране, да се подобри контролът от страна на митниците, НАП и последващ контрол на пазара за спазването на наредбата в страната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване