06/12/12 16:24
(http://www.klassa.bg/)

Гърция: Говорителят на “Златна зора” съди за клевета жените, които нападна в ефир

Говорителят на крайнодясната гръцка партия “Златна зора” Илиас Касидиарис отиде в съда, за да заведе дело за клевета срещу жените, които нападна по време на телевизионно предаване в ефир в четвъртък, предаде Би Би Си. Касидиарис ще съди и телевизионната станция “Антена” за незаконно задържане, защото персоналът се опитал да му попречи да напусне сградата след инцидента. По време на телевизионен дебат говорителят на “Златна зора” плисна чаша с вода в лицето на Рена Дуру от партията СИРИЗА, която спомена, че през 2007 г. той е бил обвинен в съучастие във въоръжен грабеж. След това 31-годишният бивш командос удари три пъти в лицето кандидатката на Комунистическата партия Лиана Канели, която го замери с вестник. Екипът на “Антена тв” се опита да го затвори в стая до пристигането на полицията, но Касидиарис си проби път и избяга. Партията му ще участва в новите парламентарни избори в Гърция тази неделя.
Касидиарис избегна заповедта за арест за нападението, като се укри, докато валидността й изтече. Според гръцките закони заповедта за арест за дребно престъпление трябва да бъде изпълнена до полунощ в деня след инцидента, за да се стигне до незабавен процес – в противен случай се води пълна съдебна процедура на много по-късна дата.
Според Касидиарис той е действал при самоотбрана. “Направих това, което милиони гърци биха направили – когато те ударят в лицето, трябва да се защитиш”, заяви той. Касидиарис вече е обвинен за грабеж и телесни повреди при друг инцидент, в който отрича да е замесен. “Златна зора” получи 7% от гласовете на изборите през май, като водеше кампания против имиграцията. Сред другите им предложения беше минирането на гръцките граници, за да се предотврати влизането на имигранти. Партията е обвинена в нападения срещу имигранти в Атина, но отрича твърденията. Крайната левица и десница спечелиха популярност в Гърция, докато центристките партии са обвинявани за икономическата криза. Преди вота в неделя проучванията показват, че начело са консервативната “Нова демокрация” и лявата радикална коалиция СИРИЗА.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване