06/12/12 16:21
(http://www.klassa.bg/)

ООН: Армията на Асад използва 8-годишни сирийчета като живи щитове

Сирийската армия е изтезавала и екзекутирала малолетни, а осемгодишни деца са използвани като живи щитове при военни акции срещу бунтовници, се казва в разпространен в четвъртък доклад на ООН, цитиран от АФП.
Организацията определи сирийското правителство като един от най-сериозните нарушители в годишния си „списък на срама“, в който влизат държави, където деца са убивани, изтезавани и принуждавани да се бият. Правозащитници изчисляват, че около 1200 деца са загинали от началото на продължаващия вече 15 месеца бунт срещу президента Башар Асад.
Според доклада на ООН сирийски правителствени сили са използвали десетки момчета на възраст между 8 и 13 години като живи щитове, поставяйки ги на местата до прозорците в автобуси, транспортиращи военни части за атаката срещу Айн ал Аруз в провинция Идлиб на 9 март. Според очевидци сирийската армия е обградила селото и го е подложила на четиридневна атака. От 11-те жертви в първия ден три са били момчета на възраст между 15 и 17 години. Други 34 души, сред които две деца на 14 и 16 г. и деветгодишно момиче, са били задържани. Накрая селото е било опожарено, а четирима от задържаните, сред които и момчетата, са били разстреляни, се казва в доклада. Според ООН повечето деца, жертви на насилие, са признали, че са били удряни, държани с превръзки на очите, поставяни в стресиращо положение на тялото, бити с електрически кабели, горени с цигари и дори подлагани на електрошок. В доклада обаче се критикува и опозиционната Свободна сирийска армия, която е вербувала деца за медицински персонал на фронтовата линия. Според „Хюман райтс уоч“ също има обвинения, че опозиционни сирийски организации, включително Свободната сирийска армия, са използвали деца за войници.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване