06/12/12 18:29
(http://www.klassa.bg/)

Русия може да финансира българската отсечка на „Южен поток“

Възможно е Москва да финансира изграждането на българската отсечка от газопровода „Южен поток“ срещу транзитната такса за следващите 15 години. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред БНТ във вторник. „Ако проектът се финансира изцяло от Русия, това в значителна степен ще ни облекчи, защото в противен случай, примерно при 30% съучастие, България трябва да се бръкне с милиони левове“, даде пример енергийният министър.
Добрев категорично отхвърли твърденията през последната седмица, че Москва ни изнудва с 11-те процента отстъпка в цената на природния газ и така ни натиска да подпишем преди 15 ноември инвестиционното намерение за „Южен поток“. По думите му много е важно всички инвестиционни намерения по проекта да бъдат с доказано обезпечение, а отворените въпроси по договора да бъдат изчистени преди да сложи парафа си.
България подкрепя и „Набуко“, и „Южен поток“, заяви енергийният министър в отговор на въпроса кой проект е по-важен за нашата страна. По думите му те носят различни привилегии за държавата. „Южен поток“ ни гарантира по-сигурни доставки, за да не се повтори газовата криза от 2009 г. заради Украйна. При „Набуко“ правителството се надява да се постигне диверсификация на източника, аргументира позицията на кабинета Добрев.
Все още не се е появил частен стратегически частен инвеститор на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза Добрев. Министърът се зарече, че България няма да сключи дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията нито от новия блок на „Козлодуй“, нито от газовите централи, които премиерът Бойко Борисов каза, че може да бъдат построени на площадката на АЕЦ „Белене“.
„Цената на новия блок в "Козлодуй" зависи от цената на неядрената част и от това как е проведен търгът за нейното строителство. В никакъв случай обаче той няма да струва повече от АЕЦ „Белене“, заяви министърът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване