06/12/12 15:21
(http://www.klassa.bg/)

САЩ вдигат санкциите срещу седем държави, отказали се от иранския петрол

Вашингтон освобождава от санкции седем страни, които са намалили значително вноса на ирански петрол, съобщи държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, цитирана от Би Би Си.
От списъка със санкции ще бъдат извадени Турция, Индия, Южна Корея, Малайзия, Южна Африка, Шри Ланка и Тайван. Остават в сила санкциите за Сингапур и Китай, който е най-големият вносител на иранското черно злато. Според американски закон, подписан през декември, страните трябва да ограничат вноса на петрол от Иран до 28 юни, като в противен случай ще бъдат изолирани от финансовата система на САЩ. Така Вашингтон се надява да окаже натиск на Техеран да прекрати обогатяването на уран. През март САЩ изключиха от списъка за бъдещи санкции десет страни - членки на ЕС, и Япония, след като държавите ограничиха вноса на ирански петрол. Според данни на Вашингтон експортът на петрол от Иран е спаднал от 2,5 млн. барела дневно миналата година до 1,2-1,8 млн. барела.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване