06/12/12 18:22
(http://www.klassa.bg/)

СБ: Икономическият ръст в България ще е едва 0,6%

Икономическият растеж в България през тази година ще се забави и ще бъде в рамките на 0,6 на сто, сочи доклад на Световната банка, цитиран от БТА. Данните показват, че финансовата институция ревизира драстично очакванията си за родната икономиката. Припомняме, че в началото на годината прогнозата бе за 1,2% растеж в края на 2012 г. В новия си доклад експертите очакват българският брутен вътрешен продукт (БВП) през следващите две години да нарасне съответно с 2,5% и 3,3%. Докладът отчита, че развиващите се страни ще претърпят по-дълг период на нестабилност в световната икономика, като отново трябва да съсредоточат вниманието си върху стратегиите за развитие в средносрочна перспектива, както и да се подготвят за влошаване на ситуацията
Въпреки икономическия спад в еврозоната през последното тримесечие на 2011 г. развиващите се страни от Европа и Централна Азия са отчели една година на силен растеж, който достигна 5,6%, главно благодарение на изнасящите петрол Русия и Казахстан, Турция, както и възстановяването в България, Румъния, Украйна и други страни, смятат от Световната банка.
Но заради неблагоприятните метеорологични условия, съкращаването на обема на кредитните средства и възобновените кризисни явления растежът на БВП на региона ще се забави до 3,3% тази година. След това ще започне умерено възстановяване до 4,1% и 4,4% съответно през 2013 и 2014 г., посочват експертите. Институцията прогнозира икономическият растеж на развиващите се страни да се забави до 5,3 на сто тази година, преди да се ускори до 5,9 на сто догодина и до 6% през 2014 г. Растежът в развитите страни също няма да бъде голям - 1,4%, 1,9% и 2,3% съответно през 2012, 2013 и 2014 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване