06/13/12 16:11
(http://www.klassa.bg/)

100 хиляди българи работят в страните - членки на ЕС

Около 0,1 на сто от общото население на България, или приблизително 100 хиляди души са намерили препитание в рамките на страните от ЕС. Това сочат официалните данни на Евростат. Близо 30% от емигриралите в ЕС българи са се установили в Испания, 15% са във Великобритания и 13% - в Германия.
По неофициални данни броят на българите, които намират сезонна работа в рамките на страните от ЕС, достига половин милион души всяка година.
Ооколо 12,5 милиона европейци са граждани на една държава - член на ЕС, но живеят и се трудят в друга страна - член на ЕС, обявяват още от Евростат.
В абсолютно изражение най-голям брой граждани на друга държава, които живеят в страна - член на ЕС, се наблюдава в Германия - над 7 милиона души. Около 6 милиона чужденци живеят и се трудят в Испания, около 5 милиона - във Великобритания, по около 4 милиона - в Италия и Франция.
В относително изражение страната - член на ЕС, в която живеят най-много чужди граждани, е Люксембург - близо 86 на сто от населението на страната е съставено от граждани на други
държави.
В рамките на 27-те страни на ЕС най-много се е увеличил броят на румънците, които
търсят препитание в друга страна - член на Евросъюза - над 7 пъти. От 300 хиляди през 2001 г. техният брой се е увеличил до над 2,2 милиона през 2011 г., отчитат от Евростат.
Най-многобройни от чуждестранните граждани, които живеят в страните - членки на Европейската общност, са турците – през 2011 г. те са между 4 и 5 милиона.
Най-висок дял на работници на непълен работен ден се наблюдава в Холандия - близо 48 на сто. Във Великобритания, Германия, Дания, Швеция и Австрия над една четвърт от всички наети лица работят на непълен работен ден.
Според Регламент номер 1408/71 за прилагането на схеми за социална сигурност на
работниците-мигранти - работниците по принцип са подчинени на законодателството на държавата член, в която са наети на работа. Тези, които са командировани в друга държава член за извършване на определена работа ("командировани работници"), или които
работят при условията на временна заетост в друга държава член ("временно наети работници"), остават подчинени на законодателството за социалната сигурност на страната, в която обикновено работят, а не на това на държавата, в която фактически работят.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване