06/13/12 14:46
(http://www.klassa.bg/)

Джордж Озборн: За да се задейства Германия, може би Гърция трябва да остави еврото

Може да се наложи Гърция да излезе от еврозоната, за да убедим Германия да подкрепи мерките, необходими да се гарантира оцеляването на единната валута, заяви във вторник Джордж Озборн. Министърът на финансите заяви, че не знае дали е необходимо Гърция да напусне еврозоната, за да подготви почвата за създаването на банковия й съюз и за емитирането на еврооблигации. На среща на върха на главните изпълнителни директори, чийто домакин беше вестник „Таймс“, Озборн заяви: „В крайна сметка не знам дали Гърция трябва да напусне еврозоната, за да може валутният съюз да предприеме необходимите мерки, за да оцелее единната валута. Не знам дали германското правителство иска Гърция да напусне, за да обясни то на германския народ защо трябва да предприеме определени действия като например банков съюз, еврооблигации и други подобни мерки. Подозирам, че ако тук днес присъстваше някой финансов министър от еврозоната, той нямаше да знае отговора на този въпрос.“
Изказването на Озборн идва дни преди повторните избори в Гърция на 17 юни и рискува допълнително да обтегне отношенията с еврозоната. Британският финансов министър също така изрази разочарованието си от спасителния план за испанските банки, възлизащ на €100 млрд. Той заяви, че е „депресиращо“, че властите в еврозоната не са послушали съвета да рекапитализират банките си пряко, вместо да бъдат подпомагани чрез държавата. „Депресиращото е..., че всички казваха на еврозоната, че ако не рекапитализира пряко банките си, а ги рекапитализира чрез испанската държава, тогава тя ще трябва да убеди пазара, че Испания заслужава пълно доверие, ... но въпреки това тя пое по този път“, заяви министърът. „Най-разочароващото от всичко това е, че ако реакцията ни към всеки проблем винаги е, че сме направили прекалено малко и прекалено късно, което не е достатъчно, то тогава ще преживеем дълъг период на несигурност и нестабилност в еврозоната. Поне хората би трябвало да започнат да забелязват, че ако просто оставим положението такова, каквото е, и поправяме всеки проблем едва след като той се появи, това ще влоши едно лошо решение.“ Озборн неколкократно защити тезата, че според „неумолимата логика“ на паричния съюз страните, ползващи единната валута, също ще трябва да предприемат известна степен на фискална интеграция. Тя може да бъде под формата на еврооблигации, които да разпределят дълговия товар между 17-те държави от еврозоната.

По в. „Дейли телеграф“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване