06/13/12 18:49
(http://www.klassa.bg/)

Договори за 2,5 млрд лева са подписани по "Регионално развитие"

Общо 918 договора за 2,5 млрд. лева са сключени по оперативна програма „Регионално развитие“(ОПРР). Това е 82% от бюджета на програмата, който е 3 млрд. лева. Плащанията по договорите са 755 млн. лева или 30% от размера на договорираните средства и 24% от бюджета на ОПРР. Отчета за напредъка по изпълнение на програмата беше направен от регионалния министър Лиляна Павлова на заседание на Комитета за наблюдение (КН).
Представителят на Главна дирекция „Регионална политика” на Европейската комисия  Карстен Расмусен определи ОПРР като „успешна програма, с много добро изпълнение от гледна точка на договарянето“. Той подчерта, че Управляващият орган трябва да ускори процесите на верификация и сертификация на средства, за да бъде спазено правилото за изпълнение на проектите. Периодично ще бъде освобождаван спестен ресурс по вече сключени договори, за да се постигане максимален процент на усвояемост на програмата беше решено на заседанието. Над 33.868 млн. лева е в момента свободния ресурс, който ще бъде пренасочен към нова схема „Зелена и достъпна градска среда”, в обхвата на „Подобряване на физическата среда и превенция на риска”.
Проектът за интегриран градски транспорт на столицата също бе одобрен. Плановете предвиждат инвестиция от 42,5 млн. евро, с която ще се модернизират части от трамвайната и тролейбусната мрежа. В него се предвижда закупуването на 50 нови тролейбуса и изграждане на нова трамвайна линия от Семинарията до жк „Дървеница“. Ще бъде модернизирана и трамвайната линия по бул. „България“. Планира се и създаването на интелигентна система за управление на трафика, която дава предимство на превозните средства от обществения транспорт по определени участъци. Пътниците ще получават и по-пълна информация чрез поставянето на общо 600 електронни информационни табла на спирките на обществения транспорт. Модернизацията на транспорта е част от усилията за постигането на целите за намаление на въглеродните емисии на общоевропейско ниво. Сходни транспортни проекти се подготвят или се изпълняват в Бургас, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора и Плевен.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване