06/13/12 18:16
(http://www.klassa.bg/)

НС облекчи строежите на ски писти

Ски комплекси вече ще може да се строят върху терени от горския фонд, без да се налага промяна статута на земята. Това приеха в сряда депутатите с промени в Закона за горите.
Терените ще се предоставят след търг, а инвеститорите се освобождават от такса за смяна на предназначението на земята. Така управляващите се надяват да стимулират строежа на писти и превръщането на страната в привлекателна ски дестинация.
Фирмите в сектора ще плащат само за отстъпено право на строеж за определен срок, който не може да е по-дълъг от 30 години.
Преди гласуването от опозицията атакуваха бурно текстовете въпреки корекциите, направени на извънредно заседание на земеделската комисия. Според Синята коалиция, ДПС и част от депутатите на БСП промените са лобистки и са в интерес на големите играчи в бранша, което щяло да ощети държавата. Единствено двама от опозицията - Георги Божинов и Емилия Масларова от Коалиция за България, изразиха подкрепа, макар и с резерви, за новия закон.
Според управляващите промените ще привлекат инвестиции и ще отворят много работни места. Освен това парите, които ще постъпят от печалбите на фирмите и данъците, ще компенсират неплащането на такси за промяната на статута на земите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване