06/13/12 10:50
(http://www.klassa.bg/)

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев: Природният газ поскъпва до 5% от 1 юли

Дори и да не бъде подписано споразумението с Русия за намаляване с 11,1% на цените на едро на природния газ, синьото гориво ще поскъпне от 1 юли минимално – така че да не се отрази на топлинната енергия. Това заяви Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), във вторник.
„Определихме, че при скок на газа до 5%, цените на топлоенергията не се променят. На следващия етап, ако това натрупване стане повече от 5%, корекцията се налага, тъй като топлофикационните дружества работят при минимални приходи. За да продължат да работят, трябва да се отчете промяната в цената на природния газ“, обясни механизма шефът на ДКЕВР. Конкретният ръст в цените на синьото гориво ще бъде определен, когато видим договорите, застрахова се Семерджиев. „Ако газът по определени договори за доставка се намалява до този процент, много е близко ефектът, който ще се получи в крайната цена. Разбира се, без да се отчита недовзетият приход на „Булгаргаз“, който продължава да расте от началото на годината“, допълни той. По думите на шефа на ДКЕВР намаленията няма да се различават съществено от тези 11%.
В понеделник „Булгаргаз“ обяви, че дружеството е поискало от регулатора 15,73% ръст в цените на синьото гориво. Това прави 809,05 лв. за 1000 кубически метра газ без акцизи и ДДС. В момента той се търгува за 699,10 лв. за 1000 кубика без двата налога.
„На всеки 3 месеца „Булгаргаз“ иска с 20% повече. Този път са по-скромни - с 16%“, заяви по БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод поредното предложение за драстичен скок на синьото гориво. Според министъра пазарът на газа трябва да бъде либерализиран, на него да се допуснат нови играчи и така горивото да поевтинее. Добрев прогнозира, че цените на газа ще паднат, когато започнем да стимулираме местния добив. „Истината е в местния добив“, категоричен е енергийният министър.
Добре е нагнетяването на природен газ в хранилището в Чирен да стане след влизането в сила на договореното намаление на цените с „Газпром“ - 15 ноември, заяви още Семерджиев. Това е другата предпоставка да останат непроменени цените на парното от началото на следващия отоплителен сезон. „Необходимостта от запълването на Чирен е много важна, ние ще се опитаме при определянето на новите цени на „Булгаргаз“ да отчетем тази необходимост“, допълни председателят на регулатора.
Не могат да се намерят резерви увеличението на тока да е под 10%, смята шефът на ДКЕВР. По думите му върху цената на електричеството влияят много фактори – добавката за зелена енергия, за тока, купуван от когенерациите на топлофикационните дружества, за невъзвръщаемите разходи на НЕК за присъединяване на централите ТЕЦ „AES Гълъбово“ и други, както и отчитането на разходите на централите за закупуване на квоти парникови газове от началото на следващата година.
От 1 юли водата на софиянци ще поскъпне с 2,86% за битовите абонати, съобщи Семерджиев. От „Софийска вода“ са поискали 12% ръст на цените. „Ние сме далеч от тяхното предложение. Няма да разрешим такова драстично поскъпване. В новата цена сме отчели инфлацията за периода“, допълни председателят на регулатора.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване