06/13/12 18:27
(http://www.klassa.bg/)

Психиатър: Брайвик не е луд, а лъже

Норвежецът Андерш Брайвик, съден за терористичните атентати в Осло и на остров Ютьоя през юли миналата година, при които загинаха 77 души, не е луд. Това обяви един от психиатрите, наблюдаващи убиеца в затвора, цитиран от „Дейли телеграф“.
Според Ейрик Йохансен невероятните твърдения на Брайвик всъщност са лъжи, с които той иска да всее страх и да привлече последователи за антиислямската си кауза. Терористът действително не вярва нито в съществуването на рицарите тамплиери – братството, под чието покровителство Брайвик твърди, че е извършил бруталните убийства, нито в срещата в Лондон през 2002 г., на която той казва, че бил приобщен към ордена, убеден е психиатърът.
Друг експерт – професорът по психология Свен Торгерсен, който беше призован да свидетелства по делото срещу Брайвик, също обяви убиеца за вменяем. Торгерсен обясни, че грешката в първата експертиза, според която Брайвик страда от параноидна шизофрения, е в прекаления фокус върху детството му, и че в изводите за психическото му състояние има несъответствия. Брайвик призна, че е извършил бомбения атентат в Осло и стрелбата срещу поддръжници на младежкото крило на Лейбъристката партия на остров Ютьоя. Ако бъде обявен за вменяем, той ще отиде в затвора.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване