06/13/12 18:00
(http://www.klassa.bg/)

Първи гаф на първата дама на Франция - Трирвильор атакува бившата жена на президента

Партньорката на френския президент Франсоа Оланд предизвика политически скандал във вторник с постинг в Туитър, който беше сметнат за атака срещу Сеголен Роаял – бившата дългогодишна интимна приятелка на държавния глава, съобщи АП.
Валери Трирвильор взриви интернет пространството, след като в своя микроблог се обяви в подкрепа на социалиста Оливие Фалорни – съперник на Роаял в региона Шарант-Маритим на втория тур на парламентарните избори в неделя. „Успех, Оливие Фалорни“, гласи съобщението на Трирвильор в Туитър. То обаче веднага беше интерпретирано като директна атака срещу Роаял. Социалистическата партия миналата година изключи Фалорни заради отказа му да подкрепи Роаял и затова той се явява на изборите като дисидент. След първия кръг на 10 юни Роаял води с малка преднина пред Фалорни.
Трирвильор, която по професия е журналист и е активна в социалните мрежи, не скри намерението си да запази своята независимост, както и неудовлетворението, с което приема ролята на първа дама. Нейният работодател – списание „Пари мач“ - й забрани да работи като политически репортер, след като Оланд бе избран за президент на 6 май. Нейната първа публикация, която се появи миналата седмица, представлява биография на Елеанор Рузвелт – съпругата на американския президент Франклин Рузвелт, която започва така: „Ето! Не за първи път има първа дама журналист.“
Съобщението на Трирвильор в Туитър беше горещата новина по френските телевизии. Развихриха се и предположения за мотивите на първата дама да хвърли такава бомба на политическата сцена, с която рискува да дискредитира Оланд. Според анализаторите, тя или е заслепена от ревност, или действията й са добре преценен политически ход, с който да бъде осуетена победата на Роаял. Отношенията между двете отдавна са напрегнати, което допълнително подклажда спекулациите около мотивите на Трирвильор. Едно от обясненията е, че тя се опасява Роаял да не се сближи отново с Оланд. Роаял, която загуби президентските избори от Саркози през 2007 г., обяви, че ако сега спечели, ще се стреми към поста председател на Националното събрание – долната камара на парламента. Това би й гарантирало ежедневни контакти с президента, който е и баща на четирите й деца.
В сряда премиерът Жан-Марк Ейро „препоръча“ в свое изявление по радиото Трирвильор да разбере, че „ролята й изисква дискретност“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване