06/13/12 17:54
(http://www.klassa.bg/)

Расмусен не предвижда намеса на НАТО в Сирия

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви по време на посещението си в Австралия, че чуждестранната военна интервенция “не е правилният път” за Сирия, предаде АФП.
“Няма планове на този етап” за операция на НАТО, каза Расмусен, но подчерта, че неуспехът на Съвета за сигурност на ООН да постигне споразумение е “голяма грешка”. Русия може да има “важна роля”, добави той. В същото време Расмусен осъди остро поведението на сирийските сили за сигурност и репресиите срещу цивилното население. Това, което наблюдаваме, е абсолютно възмутително и без съмнение режимът в Сирия е отговорен за нарушение на международните закони”.
Заместник генералният секретар на ООН по мироопазващите операции Ерве Ладсу заяви, че 15-месечният конфликт в страната е преминал в гражданска война, предаде Ройтерс. “Ясно е, че правителството на Сирия е загубило големи територии в няколко града и се опитва да си върне контрола над тях”, заяви той.
В същото време първият европейски дипломат Катрин Аштън предупреди, че конфликтът е достигнал критична точка и може да доведе до катастрофа в целия район, особено в Ливан. Аштън подчерта, че планът на Кофи Анан остава най-добрият за бъдещето на Сирия, и добави, че президентът Башар Асад “не е част от бъдещето на страната”, предаде ДПА. Сирийската армия навлезе за кратко на ливанска територия в сряда, като задържа ливанец и постави мини около дома на друг.
Според държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън обаче планът на Кофи Анан не се прилага и насилието не се прекратява, което ще направи “трудно” удължаването на мисията на наблюдателите на ООН в страната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване