06/13/12 18:08
(http://www.klassa.bg/)

Референдум ще определи чии са Фолкландските острови

Правителството на Фолкландските острови ще проведе референдум, с който да се определи “политическият им статут”, предаде Би Би Си. Съобщението беше направено преди празненствата по повод 30-годишнината от края на 74-дневната аржентинска окупация през 1982 г. Целта е да се изпрати ясно послание към Аржентина, че жителите на островите искат да останат британци, обясниха управляващите. Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че Лондон ще подкрепи резултатите от гласуването и ще “уважава и защитава избора”. В същото време Буенос Айрес претендира за суверенни права над островите и иска Лондон да преговаря за управлението им.
Неотдавна британски министри обвиниха Аржентина, че се опитва да наложи “икономическа блокада” на тази територия. Южноамериканската страна отклоняваше пътнически кораби под британски флаг и предприе законови действия срещу 5 британски нефтени фирми, които проучват брега на островите.
Гавин Шорт, председател на законодателното събрание на Фолкландските острови, заяви, че референдумът се провежда, за да “покажем на света точно колко сме сигурни за това”. “Нямам никакви съмнения, че хората от Фолкландските острови искат те да останат отвъдморска територия на Обединеното кралство със собствено управление. Със сигурност нямаме никакво желание да бъдем управлявани от правителството в Буенос Айрес, факт, който е очевиден за всеки, посетил островите и чул нашите възгледи.” Той обвини аржентинското правителство, че заблуждава обществеността, като твърди, че хората нямат ясни предпочитания или дори са “заложници на британската армия”. “Това е просто абсурдно”, подчерта Шорт.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване