06/13/12 15:45
(http://www.klassa.bg/)

Само ГЕРБ, БСП и ДПС са сигурни участници в следващия парламент

Сигурните участници в следващия парламент са ГЕРБ, БСП и ДПС. Това сочат резултатите от социологическо проучване на агенция АФИС в периода 9–12 юни. Според него на този етап потенциал за успех демонстрира и бъдещата партия на Меглена Кунева „България на гражданите“ (БГ). Стартовият ресурс на Кунева е много добър и пред нея има цяла година за развитие и разширяване на влиянието.
Според анализа на АФИС появата на БГ на политическата сцена е довела до определени странични ефекти. Партията на Меглена Кунева вече е подяла от електората на Синята коалиция, както и на НДСВ. Самото разпадане на сините е предизвикало допълнителен спад в процентите на СДС и ДСБ.
Част от разочарованите десни обърнали поглед и към НДСВ, което като че ли за пореден път възкръсва от мъртвите, твърдят социолозите на АФИС. Въпросът е дали царистите ще могат да сложат разделителна линия между себе си и партията на отцепилата се Кунева. Друг проблем за НДСВ е липсата на разпознаваем и силен лидер.
Според АФИС обществените настроения през юни в сравнение с периода преди два месеца регистрират традиционния за летния сезон ръст на оптимистичните настроения и спад на песимистичните оценки. Това довело до леко покачване на доверието към управляващата партия ГЕРБ за сметка на опозиционните политически сили.
Изследването затвърждава и тенденцията на отлив на желаещите да гласуват. При по-ниско ниво на избирателната активност ГЕРБ възстановява електоралния си потенциал от 2009 г. В сравнение с тогава БСП е възстановила напълно този потенциал и е добавила отгоре около три пункта. Червените обаче са претърпели негативи вследствие изтощителната кампания преди конгреса миналия месец.
Ако няма непредвидими събития, ясно е, че следващото управление ще бъде в коалиционен формат, убедени са социолозите. Въпросът е само дали то ще бъде доминирано от ГЕРБ или от БСП.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване