06/13/12 15:49
(http://www.klassa.bg/)

Тунис: Още една присъда за Бен Али, комендантски час заради нови бунтове

Военен съд в Тунис присъди 20 години затвор за бившия президент на страната Зин ел Абидин Бен Али за организирането на убийства на демонстранти, съобщи Ройтерс. Присъдата е задочна, защото Бен Али успя да избяга в Саудитска Арабия в разгара на протестите срещу режима му в началото на миналата година. Прокуратурата бе поискала смъртно наказание. Това не е първата присъда за Бен Али след Жасминовата революция Той вече бе признат за виновен за разхищение на държавно имущество и получи 35 години зад решетките, както и за трафик на оръжие и наркотици (15 г.), за корупция и измами (16 г.).
В четири района на страната, както и в столицата Тунис и предградията й във вторник вечерта бе въведен комендантски час. Причината е ескалиращото напрежение след сблъсъци между салафисти (поддръжници на чистия ислям) и силите на реда. Във вторник вечерта от раните си в болница в Сус почина 22-годишен мъж.
Повод за новата вълна на протести и насилие стана изложба в средиземноморското курортно градче Ла Марса край столицата, която бе приета от салафистите като обиждаща исляма.
Техни привърженици нападнаха и разбиха полицейски участъци и подпалиха съдебна сграда. Стотина души бяха ранени, сред които 65 полицаи, над 160 са арестуваните. Правителството определи бунтовете като терористични актове и обеща участниците да бъдат съдени според закона срещу тероризма, приет през 2003 г. при управлението на Бен Али, отбелязва в. “Монд“. В същото време властите обявиха, че ще се търси обяснение от организаторите на експозицията.
Вълненията започнаха два дни след призива на лидера на „Ал Кайда“ Айман ал Зауахири към тунизийците да се надигнат, за да бъде въведен шериатът в страната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване