06/14/12 16:50
(http://www.klassa.bg/)

Moody's свали рейтинга на Испания само на една стъпка от „боклука“

Рейтинговата агенция Moody's свали с цели три пункта кредитния рейтинг на Испания до Ваа3, като го постави под "негативни перспективи" с възможност за понижение в близките месеци. Така оценката за Мадрид е само на крачка от т.н. junk статут (ниво "боклук" на т.нар. високорискови кредитни рейтинги). Основната причина е спасителният план за испанските банки в размер на 100 млрд. евро, с което ще се повиши дълговата тежест на четвъртата по големина икономика в еврозоната. Агенцията посочва и "много ограничения" достъп на испанското правителство до международните дългови пазари и рецесията. В четвъртък 10-годишните книжа удариха рекордно висока доходност от 7,02%. При нива от 7% Португалия и Ирландия се обърнаха за помощ от ЕС. Подобни стойности на лихвите не са отчитани от присъединяването на страната към еврозоната през 1999 година, предаде Ройтерс.
Според Moody's има вероятност този нов нисък кредитен рейтинг да бъде отново понижен в рамките на следващите три месеца. Според повечето анализатори планът за подкрепа на трезорите на практика е само печелене на време преди критичните избори в Гърция тази неделя.
Говорителят на министерството на икономиката на Испания е отказал да коментира намаления рейтинг.
Относно възможността за бъдещо допълнително намаляване на рейтинга Катрин Мюлбронер - анализатор в Moody's в Лондон, коментира, че "се вземат предвид всички подробности за размера и условията на пакета, подкрепящ банките, както и със ставащото в еврозоната.
“Това включва също така и изборите в неделя в Гърция и предстоящата европейска среща на върха в края на месеца”, посочи анализаторът. Говорителят на министерството на икономиката на Испания в Мадрид отказа да коментира.
Преди дни и колегите на Moody's от Fitch понижиха рейтинга на страната с три степени и след това и на 18 местни трезора. А по-рано тази година и агенция S&Poor's свали оценката си с две степени до ВВВ+ с "негативни перспективи". От Moody's не пожалиха и Кипър. Рейтингът на островната държава бе намален с две степени от Ва1 до Ва3. Причината: растящата вероятност за излизане на Гърция от еврозоната, което ще обезцени експозициите на кипърски трезори.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване