06/14/12 15:56
(http://www.klassa.bg/)

България извоюва самостоятелност на Консултативния съвет за Черно море

България успя да извоюва включване на Консултативния съвет за Черно море в Приложение ІІІ на основния регламент. Това стана по време на участието на заместник-министъра на земеделието и храните д-р Цветан Димитров в заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което се проведе в Люксембург, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Това на практика означава, че проблемите на риболова в Черно море ще бъдат разграничени от тези в Средиземноморието и ще се постигне равнопоставеност между различните региони на ЕС, обясниха от агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА). Отсега нататък специфичните особености на всеки регион ще се вземат предвид при определяне на европейското законодателство в риболова. На заседанието в Люксембург бе договорено да се въведе постепенен подход за въвеждането на задължението за разтоварване на целия улов, като за Черно море началната дата е 2016 г., а крайната – 2019 г.
Същевременно със заповед на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов с 15 дни от 15 юни 2012 г. до 30 юни 2012 г. включително се удължава срокът на действие на забраната за улов на калкан в общностните води на Черно море. Удължаването на срока на забраната е на основание извършени кръстосани проверки и оценка на размножителния статус на популацията на калкан от Института по рибни ресурси /ИРР/– Варна и ръководството на ИАРА.
Предвид становището на учените от Института по рибни ресурси във Варна се препоръчва удължаването на забраната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване