06/14/12 18:14
(http://www.klassa.bg/)

Груевски: Гърция няма да промени идентичността на македонците

Гърция трябва да разбере, че в Македония живеят македонци, които говорят на собствения си език, и това не подлежи на промяна, заяви премиерът Никола Груевски, цитиран от македонския “Дневник”.
По никакъв начин, с никакъв натиск Атина няма да успее да промени идентичността на македонския народ, който ще продължи да съществува. Докато не се реши македонският въпрос и не се признае, че има македонски народ, македонска нация и македонски език, на Балканите няма да има мир, цитира премиерът думите на неназовани чужди дипломати отпреди век. Затова през миналия век е имало много проблеми в региона и войни заради Македония. “Европа трябва да сложи край на това”, заяви Груевски. Той подчерта, че македонците са мирен народ, който иска само това, което е негово. Премиерът обаче порица “южния съсед”, който иска да “избере” име на македонската нация и идентичност. “Продължаваме да търсим решение”, подчерта той, но добави, че то трябва да е приемливо за мнозинството граждани в републиката.
В същото време бившият посредник в гръцко-македонския спор за името Робин О’Нийл е заявил пред “Вечер”, че Атина трябва да приеме конституционното име на страната. Той е посочил, че само Гърция има забележки за конституционното име на Македония, но не ги е предявила, докато Македония още е била част от Югославия. Изданието коментира, че и България иска “да стане кръстник на Македония”, след като премиерът Бойко Борисов неотдавна обяви името “Северна Македония” за неприемливо за България. Име с географски означения предполага географски претенции, подчерта премиерът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване