06/14/12 16:59
(http://www.klassa.bg/)

Гърците масово изпразват банките, чуждите трезори тръгнаха на лов

Дни преди решаващите избори в южната ни съседка в неделя, 17 юни, съседите масово изпразват банковите си депозити от местни банки, съобщиха световните медии. Несигурността накара много от вложителите през последните години да изтеглят своите капитали и да ги инвестират в други страни. Източници на „Блумбърг“ съобщиха в сряда, че дневните тегления на влогове от хората и бизнеса са се повишили от 100 млн. на около 500 млн. евро в последния месец. Банкери дори твърдят, че само за ден тази седмица изтеглените средства са надхвърлили 700 млн. евро. Според неофициална статистика само за последните 15 дни вложители са изтеглили над 4 млрд. евро. Припомняме, че през целия май 2012 г. от банковата система бяха дръпнати рекордните 6 млрд. евро влогове според данните на гръцката централна банка.
Заради паниката сред гражданите и бизнеса от банковите клонове се оплакват, че са задръстени от молби за теглене на суми от над 20 хил. евро на ден. Според служители на различни финансови институции 40 на сто от парите, изтеглени от гърци в последно време, са се насочили към банки в чужбина, а 60 на сто се пазят в сейфове, възглавници и под дюшеци. Припомняме, че от октомври 2009 г. до сега компаниите и физическите лица общо са изтеглили 72 млрд. евро.
Проблемите в южната ни съседка обаче за едни са проблем, за други възможност. Според гръцкия "Имерисия" мощни чужди банкери са тръгнали на лов за гръцки вложители, като, за да се домогнат до авоарите им, банкерите обещават изгодни условия. Лихвените нива, които банки като UBS, Merrill Lynch, Deutche Bank, Citibank, Gredit Agricole и много други могат да предложат, са минимални, но пък за сметка на това дават гаранции за сигурността на влоговете, което в напрегнатата обстановка на юг си е дефицит.
Във вторник лидерът на крайнолявата партия СИРИЗА Алексис Ципрас заяви, че финансовите институции в Гърция трябва да получат държавна помощ. Според него държавата трябва да получи право на глас в тези банки, като това ще помогне за нормализирането на финансовата система. Той обеща, че ако спечели изборите, ще работи активно изтеглените пари да се върнат в страната и ще поиска от Европа по-големи гаранции за депозитите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване