06/14/12 21:28
(http://e-vestnik.bg/)

Гърция - късни уроци за десните от неочаквания възход на СИРИЗА

Ройтерс

Андонис Самарас превъзмогна страха си от неодобрение, свали сакото си и се смеси с тълпата - част от енергичния нов имидж, с който консервативният лидер се надява да спечели изборите в неделя и да спаси Гърция.

В държава, в която гневни избиратели често замерят политиците с йогурт или яйца, обиколката на Самарас през уикенда в град Коринт се определя за смел ход. След грандиозния провал на изборите миналия месец, които самият той предизвика, с объркани послания и неправилно насочена кампания, Самарас, който е на 62 години, сега изглежда си е научил урока и е набрал скорост.

Само няколко дни остават обаче преди следващите избори, които ще определят бъдещето на Гърция в еврозоната, така че той разполага с малко време, за да спре подема на радикалната левица, която може да се възползва от гнева от икономическата криза и да спечели премиерския пост.

Новият Самарас е решен да убеди гърците, от които почти 80 процента искат да запазят еврото, че неговата партия Нова демокрация е единственият шанс за предотвратяване на икономическия крах и катастрофалното завръщане към старата гръцка валута. “В момента драхмата означава смърт”, заяви Самарас за гръцка телевизия в неделя.

Самарас предизвика изборите през май, като очакваше, че гърците ще накажат стария опонент на Нова демокрация от десетилетия насам - социалистите, и ще му дадат мнозинство. Вместо това обаче гърците унижиха и двете партии, които си предаваха властта поколения наред, като отказаха мнозинство за Самарас и предизвикаха повторни избори на 17 юни.

Радикалният левичар Алексис Ципрас, чиято партия СИРИЗА се противопостави на одобрения от демократите и социалистите спасителен план от 130 милиарда евро, сега диша във врата на Самарас в предизборните анкети.

СИРИЗА обещава да отмени спасителния план, да национализира банки и да замрази приватизациите. Ципрас, който е на 37 години, спечели голяма подкрепа сред младите, повече от половината от които са безработни, а възходът му се превърна в основна тема за коментиращите гръцката политика.

По-малко впечатляващ, Самарас също подобри ходовете си. Повечето от последните проучвания на общественото мнение показват, че той ще спечели четвърт от вота, което е повече от спечелените на 6 май 19 процента, като така ще се доближи до СИРИЗА в битката за много важната награда на първото място - допълнителните 50 депутатски места в 300-членния парламент.

“Нова демокрация очевидно има по-добра кампания, а Самарас слуша повече хора”, заяви политическият анализатор Джон Лулис. “Битката се води за еврото, а постулатите му изпращат ясни послания”.

На последните избори на Самарас като че ли му бе ясно кой е неговият враг: познатият му стар опонент Евангелос Венизелос, едрият страшен лидер на социалистите, който пое товара на обществения гняв от неправилното управление на гръцката икономика.

Именно Венизелос, който тогава бе финансов министър, договори двата големи спасителни заема от ЕС. Самарас и консерваторите се противопоставиха на първия спасителен пакет през 2010 г., но се присъединиха към правителството на националното единство и подкрепиха в парламента втория спасителен пакет тази година.

В предизборен клип Самарас многократно нападна Венизелос и заяви, че вторият спасителен пакет трябва да бъде предоговорен, което обърка избирателите, защото на практика той го подкрепи. Той контактуваше с граждани само при малки контролирани срещи, на които защити решението си да се присъедини към коалицията.

Същевременно Самарас не забеляза поразителния възход на Ципрас, чийто небрежен стил и приятен външен вид привличаше ядосаните на мерките за икономии млади гърци. “Той си мислеше, че се бори срещу голямото чудовище Венизелос. Никой не му каза, че най-голямата заплаха идва от малкия Ципрас”, посочи представител на Нова демокрация.

Изолирани от обществото, заради страха да не бъдат нападнати, политиците разчитаха на проучванията на общественото мнение, които показваха, че Нова демокрация води, следвана от социалистите. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване