06/14/12 15:53
(http://www.klassa.bg/)

До 2 години общините трябва да осигурят площадки за предаване на отпадъците

Общините ще отговарят за осигуряване на площадки за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата, включително едрогабаритни и опасни отпадъци, в населени места с население над 10 000 жители, решиха депутатите в четвъртък.
Народното събрание прие на второ четене текстове от законопроекта за управление на отпадъците /ЗУО/, според чиито промени се предвижда площадките да се изградят в срок от две години от влизането в сила на закона. Румен Такоров от левицата предложи това задължение на общините да отпадне заради липса на финансов ресурс за осигуряване на тези площадки.
По думите на председателя на парламентарната комисия по околната среда и водите Искра Михайлова от ДПС отпадъците могат да носят и финансова полза на общините, ако са правилно управлявани. Тя изрази опасението си, че се прехвърлят много отговорности, без да се отваря достатъчна възможност за публично-частното партньорство в управлението на отпадъците на общинско ниво. Според Михайлова, без да се даде възможност на общините по друг начин да управляват отпадъците, се прехвърля отговорността за разделното събиране и за събирането на едрогабаритните отпадъци и други.
Според експерти от бранша обаче това, заедно с изискването площадки за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали да се изграждат само в общини с приет Общ устройствен план, ще доведе до силно редуциране на фирмите, което се занимават с тази дейност.



Варна ще прави депо за преработка на строителни материали

Да се изгради във Варна депо за строителните отпадъци, където те да се преработват по специална технология и отново да се продават като материали за производството, съобщи в четвъртък сайтът "Черно море". Изграждането му може да стане под формата на публично-частно партньорство (ПЧП) между „Пътища и мостове” ЕООД, което разполага с нужната техника, и община Варна, собственик на терена. Това заяви инж. Росен Колелиев, управител на дружеството и председател на секция „Инженерно строителство” към Камарата на строителите в България (КСБ). Предложението е внесено в общината и в скоро време Варна може да стане пионер в прилагането на европейската директива за управление на отпадъците и да изпревари влизането в сила на закона.
„Черно море” припомня, че само преди месец Брюксел заплаши България с глоба от 15 220 евро дневно заради остарелия Закон за управление на отпадъците, който не е съобразен с директивата на ЕК. Крайният срок за промяната му изтече през декември 2010 г. По силата на европейската директива поне 70% от строителните отпадъци задължително трябва да се рециклират през 2020 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване