06/14/12 16:02
(http://www.klassa.bg/)

До 70% са загубите на вода по напоителните системи

Около 60% -70% са загубите на вода по напоителните системи в момента, съобщи Димитър Младенов от Министерството на земеделието и храните, представяйки на семинар проблемите, свързани с климатичните промени и влиянието им върху селското стопанство. По думите му хидромелиоративната система на България разполага с около 9 хиляди напоителни канала, 146 язовира за напояване, от които 21 комплексни. Като най-рискови по отношение на атмосферното засушаване у нас експертът определи Североизточна България и районите на Пловдив, Пазарджик и Стара Загора. Той подчерта, че през последните години нарастват районите със засушаване в страната. Затова в аграрното министерство подготвят стратегия за хидромелиорации, чиято цел е да подкрепи добрите практики в напояването на земеделските земи. Но както отбеляза Боряна Каменова, експерт в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), през последните години поддръжката на напоителните системи е крайно занемарена. Тя подчерта, че около 10% от парниковите газове в България са причинени от селското стопанство – от наторяване на почвата, съхранение на оборския тор и др. Затова се подготвя национален междуведомствен план за действие срещу измененията на климата. Сред мерките, заложени в сферата на земеделието, са възможностите за отглеждане на по-ниско влаголюбиви култури, които могат да се отглеждат без поливане. Конкретната препоръка за това към фермерите ще има, след като бъдат уточнени и средствата по оперативните програми за следващия програмен период. Тогава ще бъдат преценени и приоритетите за финансиране, уточни Каменова.
До края на юли ще бъде готова Европейската стратегия за адаптация на водния сектор към климатичните промени, съобщи още Каменова. В процес на разработка е национална стратегия по адаптация, чието междуинституционално съгласуване предстои. Засега е готова само рамката на документа. Националният институт по хидрология и метеорология (НИМХ) подготвя различни сценарии за изменението на климата през следващите години, а МОСВ и земеделското министерство ще изработят оценка на уязвимостта на отделните сектори, на основа на които ще бъдат предложени и конкретни мерки.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване