06/14/12 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

И богатото княжество Лихтенщайн иска повече демокрация

Ройтерс

Не е лесно да участваш в кампания за повече демокрация в малкото княжество Лихтенщайн. В тази свръхконсервативна държава всички се познават и поданиците на последната монархия в Европа, притежаваща някаква реална власт, не обичат радикалните промени.

Активисти, които искат да се отмени правото на монархията на вето върху референдумите казват, че са получили заплашителни писма и са видели как крайнодесни вандали обезобразяват кампанийни плакати с нацистки лозунги като “Хайл Фатерланд” и “Демократите са смъртта на народите”.

Имайки предвид напрегната атмосфера в тази държава с население от едва 36 000 души, малцина се осмеляват да говорят открито срещу княза милиардер Ханс-Адам Втори, чиято династия управлява заемащото площ от 160 кв. км. княжество от 1699 г. насам и на когото се приписва заслугата, че е превърнал едно изостанало място в богат банков център.

Но застъпниците на демокрацията все пак успяха да съберат достатъчно подписи за провеждане на референдум за княжеското право на вето - насрочен за 1 юли - агитирайки дискретно и уверявайки избирателите, че анонимността им ще бъде гарантирана.

“Хората се страхуват от това някой да не би да разбере, че са против княза”, каза Зигфард Волвенд - говорител на кампанията, който говори пред Ройтерс в кафене на главната улица в сънливата столица Вадуц.

Той каза, че повечето хора не искат да отворят отново дълбокото разделение по отношение на монархията, което беше породено от конституционна криза през 2003 година.

“Днес споря с някой политик и утре играя футбол с него, и вероятно имаме някаква роднинска връзка. Така е на село”, каза Волвенд, който поздрави няколко минувачи по време на интервюто.

Опит да събере подкрепа на футболен мач на сина му не минал много добре, разказа той.

Макар че князът разполага с доста големи правомощия, що се отнася до изпълнителната власт, които надхвърлят правото на вето, рядко му се налага да ги използва. Той само трябва да сплаши поданиците си, заявявайки, че ще се откаже от носещата името му страна, с което ще се подкопае стабилността и всеобщото благоденствие.

Лепенето на стикери по броните на колите с надписа “Бог, княз, отечество” девизът на Лихтенщайн - бел. прев. е популярно из Вадуц и в националния вестник бяха публикувани имената на 1200 противници на референдума по тяхно желание.

“И стари, и млади ще Ви кажат, че тази инициатива ще бъде отхвърлена”, каза високопоставен банкер, който е закичил ревера си със значка със златната корона на прокняжеския лагер, но не пожела името му да се споменава в този репортаж.

“Княжеската институция е стабилизиращ фактор за нашата страна, защото тя мисли за поколения напред, а не само за четири години”.

Това е особено силен довод във времена, когато мощната финансова индустрия на страната се опитва да пласира политическата стабилност като основната причина за банкови операции в Лихтенщайн, след като княжеството бе подложено на натиск да спре да укрива данъчни длъжници.

Вилфрид Марксер, директор на Института “Лихтенщайн” - до голяма степен финансиран от държавата - каза, че е трудно да се води рационален дебат за монархията.

“Това е доста спорен въпрос. Темата за мястото на монарха в Лихтенщайн не е толкова рационална, колкото емоционална. Хората не искат конфликт”, каза той. “Ако липсва консенсус между хората, е трудно за малко общество като лихтенщайнското”.

През юли ще се гласува единствено за княжеското право на вето върху резултатите от референдуми; той ще запази правото си да налага вето върху решения на парламента.

Кампанията зпочна миналата година, след като престолонаследникът Алойс заяви, че ще блокира легализирането на абортите в първите 12 седмици от бременността, ако народът го беше подкрепил на проведения миналия септември референдум след продължил години наред дебат по въпроса.

Алойс ръководи делата на четвъртата най-малка държава в Европа, откакто Ханс-Адам ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване