06/14/12 18:17
(http://www.klassa.bg/)

Камерън: Връзките между медии и политици са „твърде близки“

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, който бе разпитван в четвъртък пред комисията „Левисън“ за връзка на медийната корпорация на Рупърт Мърдок с политически фигури, заяви, че през последните 20 г. връзките между медии и политици са били „твърде близки“. „Това трябва да се промени“, цитира думите на премиера Би Би Си. Камерън подчерта, че 24-часовият дневен ред на медиите е „перманентна битка“, от която политиците или трябва да се оттеглят, или рискуват да бъдат „засипани“. Премиерът е споделил как през 2008 г. е заминал за гръцкия остров Санторини, за да вечеря с Рупърт Мърдок, защото „това е бил шанс да изгради връзки с него“ - връзки, които той е използвал единствено за популяризиране на идеите на консерваторите. Също така той обясни, че през 2008 г. са били близки приятели с Ребека Брукс, сочена за дясна ръка на Мърдок. Обвинението бе цитирало редица негови есемеси до нея, завършващи с съкращението LOL, което значи „с много любов“. Той я познавал само по работа, преди тя да започне да излиза с неговия стар партньор по езда и съсед Чарли Брукс, което и довело до по-честите им социални контакти. Премиерът бе разпитван и за наемането за говорител на Анди Кулсън – редактор на „Нюз ъф дъ уърлд“, в момент, в който се разгаря скандалът с подслушване на близки на кралското семейство. Камерън е убеден, че Кулсън не е знаел за подслушванията и затова си е подал оставката след разкриване на скандала. Този акт допълнително е уверил премиера в неговата невинност.
Камерън обвини своя предшественик на поста – Гордън Браун, за скалъпване на „просторна и необоснована теория на конспирацията“ за сделки между консерваторите и „Нюз интернешънъл“, предаде Би Би Си. По-рано тази седмица Браун заяви пред същата комисия, че торите са се съгласили да отрежат бюджета на Би Би Си и медийния регулатор „Офком“ в замяна на политическа подкрепа от страна на „Нюз интернешънъл“. Това твърдение бе отречено от настоящия премиер и бе категоризирано като „абсолютна безсмислица“.
Камерън допълни, че „никога не е търгувал политиката в замяна на медийна подкрепа“. Ройтерс отбеляза, че премиерът се е съгласил да прекара цял работен ден пред комисията „Левисън“, макар да е под силен икономически натиск заради кризата в еврозоната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване