06/14/12 15:36
(http://www.klassa.bg/)

НАСА изведе в орбита рентгенова обсерватория

Американската космическа агенция NASA изпрати в орбита космическия телескоп NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array), предаде Лента. Събитието се излъчваше пряко в ефир. Апаратът беше изстрелян на ракета Pegasus от самолета Stargazer. Ракетата-носител трябваше да го изведе на геоцентрична орбита с нисък апогей на височина около 550 км. Очаква се апаратът да работи около 2 години. NuSTAR е космически телескоп, който ще наблюдава астрономически обекти в рентгеновия спектър. Апаратът се концентрира върху регистрирането на излъчвания с енергия от 5 до 80 килоелектроволта. Огледалото му се състои от 4680 сегмента, като осигурява безпрецедентна разделителна способност в рентгеновия спектър.
Източниците на изучаваните излъчвания са свръхмасивните черни дупки и квазарите – активните центрове на отдалечени галактики. Очаква се данните от телескопа да помогнат да се изяснят подробностите за образуването на тежки елементи в резултат на експлозията на свръхнови поради така наречения R-процес. Разработването на телескопа започна през 2005 г., но в 2007 г. проектът беше замразен поради съкращения в бюджета на NASA за научните програми. Същата година обаче учените възобновиха работата по мисията. Изстрелването му се отлагаше няколко пъти, като първоначално беше планирано за август 2011 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване