06/14/12 17:05
(http://www.klassa.bg/)

„Нова демокрация“ прибегна до речника на крайнодесните, за да печели избиратели

Консервативната дясна партия „Нова демокрация“в Гърция прибегна до използване на теми, характерни за крайната десница, с цел да победи радикалната левица в ключовите парламентарни избори на 17 юни, забеляза френският в. “Либерасион“.
„Гърция посрещна инвазията на нелегални имигранти, но това трябва да спре“, заяви лидерът на партията Антонис Самарас, като представи своята програма за сигурността на гражданите и имиграцията. Той обеща центрове за задържане за чужденците без документи и борба срещу престъпността. Последните социологически проучвания дават съвсем лека преднина за консерваторите пред коалицията СИРИЗА на Алексис Ципрас.
„Има огромен брой имигранти – 1,5 милиона, които нямат работа и няма какво да правят тук“, каза Самарас, цитиран от АФП. Той добави, че разчита на „солидарността на Европа, за да пази по-добре границите си и да експулсира нелегалните имигранти“.
Кризата в Гърция и икономиите насочиха настроенията на хората към крайните леви и десни партии. Така например неонацистката „Златна зора“ бе спечелила 7% - 21 депутатски места на предишните извънредни избори на 6 май. В „Нова демокрация“ обаче изключват каквото и да е било сътрудничество с тази партия.
В петък Антонис Самарас ще говори за последно преди изборите на площад „Синтагма“ в Атина. Преди дни той бе казал, че ако спечели, партията му ще предоговори сроковете на спасителния план за Гърция с ЕС и МВФ и ще запази еврото, за което се застъпват над 80% от гърците. Самарас разчита да използва страховете на гърците, че ще бъде върната драхмата. Това се очаква да се случи, ако страната анулира спасителните споразумения, както иска СИРИЗА. Ципрас се опитва да ги убеди, че неговата партия няма намерение да изостави еврото и че двете неща не са свързани.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване