06/14/12 16:23
(http://www.klassa.bg/)

Пуснаха движението по Южната дъга на софийското околовръстно

„Благодарение на политическата воля успя да се изгради Южната дъга на Софийското околовръстно шосе и мост-естакада над „Бистришко шосе”, каза премиерът Бойко Борисов на церемонията по отриване на отсечката. Той обясни, че е имало опити за манипулация по време на изпълнението на проекта. Присъстваха строителният министър Лиляна Павлова, кметът на София Йорданка Фандъкова и шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров.
Близо 3 месеца предсрочно се пуска най-големият пътен проект, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие”, заяви Лиляна Павлова. Инвестицията е на стойност 44.7 млн. лв. с ДДС в рехабилитацията на трасе с дължина 3.582 км, а изпълнител на проекта е консорциум “Главболгарстрой – Южна дъга”.
Около 100 млн. лева са спестени от обезщетения на собственици на земи, прилежащи до трасето. Борисов обясни, че за тази цел е променен проектът, като локалните платна се изграждат под моста.
Тази инвестиция дава възможност на жителите на София и тези от околните населени места, както и на транзитния трафик, да се движат по-лесно и безопасно, обясни министър Павлова. ”Южните квартали са най-гъсто заселени, вътрешната връзка е почти завършена - от бул. „Александър Малинов” до бул. „България”, каза Йорданка Фъдъкова. По думите й разполагаме с финансирането за цялостната реконструкция на бул. „Александър Малинов”, което се отпуска от Оперативна програма „Транспорт“.Пътният участък поема локалния трафик на София и транзитния трафик от автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“ в посока Югозападна България и съседните държави.
Продължението на Южната дъга от „Бъкстон“ до автомагистрала „Люлин" ще се прави през следващия програмен период, обясни Лазар Лазаров. По думите му трасето е много сложно , защото трябва да се изгради първо тунел, от който да се излиза на естакада и се минава през язовирната стена между Суходол и „Люлин“.
В петък е крайният срок за подаване на офертите за Западната дъга на околовръстното шосе от „Люлин“ до река Какач през Сливница. До момента са подадени 18 оферти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване