06/14/12 18:18
(http://www.klassa.bg/)

Русия притиска социалистите в Сърбия да се коалират с националистите

Сръбските партии все още не са стигнали до коалиционно споразумение, въпреки че социалисти и демократи твърдяха още между двата тура на президентските избори, че са се договорили да съставят правителство. Според сръбското издание "Блиц" причината са руските власти, които оказвали силен натиск върху лидера на Социалистическата партия Ивица Дачич да избере за коалиционен партньор Сръбската прогресивна партия, оглавявана доскоро от новия президент Томислав Николич. Дачич не отрича за натиска, но припомни, че преди 4 години Вашингтон го е увещавал да подкрепи демократите. "Никой не протестираше преди, когато Хавиер Солана ми се обади като представител на Запада, искайки да подкрепя Борис Тадич. А сега стана проблем, когато руснаците ме виждат като министър-председател в правителство с Прогресивната партия", реагира Дачич. . Според "Блиц" от Брюксел били твърде заети със случващото се в еврозоната, за да оказват влияние при формирането на правителство.
В четвъртък обаче президентът Томислав Николич бе на първото си официално посещение в институциите на ЕС в Брюксел само два дни след като встъпи в длъжност, и оттам го посъветваха бързо да направи правителство. Николич разговаря с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпуй. Те са го предупреди също да внимава с националистическата си реторика, твърди АП.
Малко след като бе избран, Николич постави под съмнение, че убийството на 8000 мюсюлмани в Сребреница през 1991 г. от сръбските сили е геноцид, и каза също, че хърватският град Вуковар, разрушен от армията на Белград, е сръбски град.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване