06/14/12 17:10
(http://www.klassa.bg/)

Сенатът на САЩ ще отмени поправката “Джексън-Ваник”

Американски сенатори внесоха закон за отмяна на поправката “Джексън-Ваник” от времето на Студената война, която обвързва търговските отношения на САЩ с Русия и правата на руските евреи да емигрират свободно, предаде РФЕ. Решението да се установят “постоянни нормални търговски връзки” с Русия ще помогне на износа на САЩ и ще създаде работни места, заявиха сенаторите. Москва ще се присъедини към Световната търговска организация (СТО) този август. Ако новият закон мине през Конгреса, руските производители на самолети и оръжия ще могат да избират от серия технологии, до които досега нямаха достъп, отбелязва “Дифенс уърлд”. От своя страна САЩ може до 5 години да удвоят износа си за бившия съперник в Студената война, който в момента им носи около 9 милиарда годишно. Те се надяват да спечелят около половината пазар на европейски и израелски стоки. Неотдавнашно проучване на общественото мнение показа, че 57% от американците подкрепят потенциалните икономически ползи от по-близки отношения с Русия, а 70% подкрепят действията на Конгреса, които да позволят на американския бизнес да продава повече в Русия. Корпорацията “Иркут” и Pratt and Whitney подписаха споразумение да предоставят двигателя PurePower PW1400G за линията самолети на “Иркут”, която се разработва. Boeing също се обяви в полза на откриването на деветата световна икономика за американските стоки и услуги.
Преди да приеме закона, Конгресът ще разгледа ролята на Русия в Сирия и обвиненията, че Москва доставя оръжия на режима на Асад, които се използват при репресиите срещу цивилни.
Един от вносителите на закона, сенатор Джон Маккейн, призова да се приеме по-бързо и законът “Магнитски”, който има за цел да се санкционират руски официални лица за нарушения на човешките права. “Докато вземаме мерки за либерализиране на търговските отношения на САЩ с Русия, трябва да поддържаме и дългогодишната си подкрепа за човешките права и борбата срещу корупцията в Русия”, подчерта Маккейн.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване