06/15/12 12:21
(http://www.klassa.bg/)

Финансовата криза решава шампиона на Евро 2012

Разрастващата се икономическа криза в Европа може да се окаже основен фактор при определяне на новия европейски шампион по футбол. Пет отбора в тежка финансова рецесия ще се борят за титлата, която да донесе положителни емоции на хората в закъсалите страни. Ако финансовите проблеми играят роля за шансовете на отборите на Евро 2012, то фаворити определено са тимовете на Португалия, Република Ирландия, Италия, Гърция и Испания, според обстоен анализ на ДПА. От тази петорка единствено ирландците вече загубиха шансове за нещо голямо, след като отпаднаха още в груповата фаза след поражението от Испания в четвъртък с 0:4.
Според статистиката от последните европейски първенства страни в тежка криза успяват да станат европейски шампиони. Началото е за сензационния триумф на Гърция, начело с Ото Рехагел през 2004 година. Това се случи няколко години, преди Гърция да бъде изправена пред фалит. През 2008 година шампион стана Испания, също малко преди строителният сектор в страната да се срути под краката на иберийците.
И така, кой е следващият през 2012-а? Може ли изпадналите в икономическа криза Португалия или Италия да продължат традицията. "Победите дават на държавите кураж в тежки времена", пророчески коментира президентът на Италия Джорджо Наполитано. Капитанът на Испания Икер Касийяс също е наясно колко важен е футболът в подобни ситуации. "Мисля, че нашият успех през последните години направи футбола нещо като бягство от действителността за хората. Но това не ни носи допълнително напрежение, макар че искаме да изиграем още едно силно европейско първенство", коментира вратарят на „Реал“ (Мадрид).
Някои от феновете на Ирландия пък намериха начин да се пошегуват с канцлера на Германия Ангела Меркел преди първия мач на тима срещу Хърватия. "Меркел си мисли, че сме на работа", пишеше на един от транспарантите на ирландците по време на мача с хърватите. След отпадането на Ирландия от Евро 2012 може би тези фенове наистина ще трябва да се върнат на работните си места.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване